Darko Rukavina - Morski psi - megalodon

Morski psi - megalodon
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Zoologija
Izdavač Hrvatski prirodoslovni muzej
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789536645374
ISBN10 9536645378
Godina 2007
Broj stranica 46
Format 21 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Morski psi jedna su od najstarijih i najuspješnijih skupina kralješnjaka koji su ikad živjeli na Zemlji. 

Prvi morski psi pojavili su prije više od 400 milijuna godina tijekom Silura, gotovo 200 milijuna godina prije dinosaura. Kosturi morskih pasa, i danas kao i u prošlosti, izgrađeni su od hrskavice i lako se raspadaju. Stoga su cijeli fosilni kosturi vrlo rijetki pa se paleontolozi u svom radu oslanjaju na pronalaske fosiliziranih zuba, malih komadića grube kože s ljuskama te okoštalih komada kralješnice kako bi rekonstruirali evolucijski slijed razvoja morskih pasa. 

Paleontološka istraživanja otkrila su nam tako neke zapanjujuće informacije. Prije 25 milijuna godina tijekom Miocena morima su plivali najveći morski psi koji su ikad živjeli u moru. Ta najveća vrsta zove se Carharodon megalodon - divovska bijela psina. 

Rekonstrukcijom njenih čeljusti utvrđeno je kako je mogla biti duga preko 15 metara i teška 25 tona - bio je vjerojatno zastrašujući prizor.  Njen, vrlo vjerojatno srodnik u evolucijskom nizu, i danas pliva morima i oceanima - Carharodon carharias - velika bijela psina, najveći danas živući morski predator koji puni naša srca strahom. No velika bijela psina nije nemilosrdni ubojica, već savršeni primjerak fascinantnih prilagodbi životu u moru, toliko savršenih da se tijekom 400 milijuna godina nisu morale mijenjati.