Jelka Venišnik-Eror - Ratnici neba

Ratnici neba
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Vojna tehnika
Izdavač Vuk Karadžić
Prevoditelj Đorđe Milanović
Vrsta uveza Nepoznato
ISBN13 9788630700842
ISBN10 863070084X
Godina 1987
Broj stranica 160
Format 30 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

llustrovana istorija vazduhoplovstva u šest knjiga nastala je kao rezultat saradnje izdavačkih radnih organizacija Mladinska knjiga iz Ljubljane, Vuka Karadžića i Službenog lista SFRJ iz Beograda.
Kao osnova izdanja poslužila je serija od 160 svezaka publikacije Krila (Wings), na skoro 3500 stranica, koju je pod zajedničkim nazivom Enciklopedija vazduhoplovstva objavila izdavačka kuća Orbis iz Londona.
Kako je literatura o istoriji vazduhoplovstva u nas vrlo oskudna, a interesovanje čitalaca veliko, smatrali smo da će biti korisno da im ponudimo ovu već afirmisanu seriju ali u smanjenom obimu, izdvajajući one članke i poglavlja koji se odlikuju dokumentarnošću i dobrim likovnim prilozima.
Tako je formirano šest celina koje prikazuju istoriju ratovanja u vazduhu, pionire vazduhoplovstva i velikih letova, najpoznatije konstruktore i proizvođače aviona i najčuvenije vojne i putničke avione.
Kako je prvobitna serija bila namenjena engleskom tržištu to je bila prenaglašena uloga britanskog vazduhoplovstva, a zanemareni doprinosi vazduhoplovaca nekih manjih naroda i Sovjetskog Saveza.
To je u našem izboru donekle ispravljeno dopunjavanjem pojedinih poglavlja, a posebno su dodata poglavlja o nekim od najznačajnijih događaja iz istorije jugoslovenskog vazduhoplovstva.
Knjiga Ratnici neba prikazuje prve skromne pokušaje upotrebe aviona kao novog ratnog sredstva, zatim izuzetan razvoj vazduhoplovstva u prvom svetskom ratu, građanskom ratu u Španiji i, na kraju, u toku prvih godina drugog svetskog rata, kada su Nemci još gospodarili u vazduhu.