Mato Bartoluci, Nevenka Čavlek - Turizam i sport - razvojni aspekti = Tourism and sport - aspects of development

Turizam i sport - razvojni aspekti = Tourism and sport - aspects of development
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Turizam
Izdavač Školska knjiga
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789530303423
ISBN10 9530303424
Godina 2007
Broj stranica 498
Format 24,5 cm
Obavijest 16,96
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Turizam i sport kao masovne društveno-ekonomske pojave suvremenog društva međusobno su bliske i povezane različitim svezama i odnosima, što proizlazi iz činjenice prema kojoj su nositelji ovih pojava isti subjekti - turisti. Dok je u povijesti sport bio povezan s turizmom putovanjima na različite sportske priredbe, u suvremenom turizmu sport ima mnogo širu ulogu. Osim natjecateljskog sporta koji se i danas provodi uz pomoć turizma, u suvremenom turizmu sport sa svim svojim oblicima postaje važan sadržaj boravka turista u kojem su oni aktivni sudionici različitih sportsko-rekreacijskih aktivnosti. Iz takvog odnosa nastaju danas prepoznatljivi oblici sportskog turizma na moru, natjecateljskog sportskog turizma, velikih sportskih priredbi u turizmu, wellness-turizma i dr. Time je sport ušao u sferu turističkog tržišta i postao važan čimbenik razvoja turizma.

Posebno važan rad o ovoj temi u Hrvatskoj predstavlja knjiga „Turizam i sport" (M. Bartoluci, N. Čavlek i sur., 1998.) s radovima stručnjaka s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Kineziološkog fakulteta te drugih znanstvenih institucija u Hrvatskoj. Upravo je ta knjiga bila svojevrsna osnova za konstituiranje posebnog predmeta Turizam i sport na Kineziološkom i Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te predmeta na poslijediplomskom studiju na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu i Fakultetu za turistički i hotelski menadžment u Opatiji.
Budući da knjige već duže vrijeme nema na tržištu, urednici su pokrenuli novo, izmijenjeno i dopunjeno izdanje knjige s ciljem uključivanja novih spoznaja do kojih se došlo istraživanjem međuzavisnosti turizma i sporta u proteklih nekoliko godina. Na tim osnovama nastao je udžbenik „Turizam i sport - razvojni aspekti". Iako su neki autori isti kao u prethodnoj knjizi, ipak je udžbenik po svom sadržaju potpuno novo djelo. Tematski su u njemu obrađeni razvojni aspekti turizma i sporta, pa je i sadržaj udžbenika strukturiran na taj način.