Sanja Acalija - Kaštelanski turizam u kronološkom pregledu : uz 100 godišnjicu pansiona Šoulavy

Kaštelanski turizam u kronološkom pregledu : uz 100 godišnjicu pansiona Šoulavy
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Turizam
Izdavač Muzej grada Kaštela
Prevoditelj -
Vrsta uveza Nepoznato
ISBN13 9789537276102
ISBN10 9537276104
Godina 2009
Broj stranica 79
Format 23 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Izložba 'Kaštelanski turizam u kronološkom pregledu - 100 godišnjica pansiona Šoulavy', Sanje Acalije, više kustosice Muzeja grada Kaštela, otvara se u srijedu, 8. srpnja, u 21 sat, u prizemlju Dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću. Izložba traje do 30. rujna. 

Organizirani turizam započinje otvaranjem Pensiona Šulavy 1909. godine. Povoljne prilike za utemeljenje i razvoj turizma u Kaštelima nastaju u mirnom razdoblju koje je potrajalo do Prvog svjetskog rata. U Kaštelima se godine 1908. nastanila obitelj češkog liječnika Henrika Šoulavyoga, porijeklom iz Sušica. Šolavy, ljubitelj prirode, oduševljen ljepotom kraja, u Kaštelima je ostao do kraja života. 1909. godine otvorio je prvi turistički pansion s uređenom plažom za kupače u Kaštel Lukšiću i nazvao ga „Klimatska štacija“. Taj događaj držimo početkom organiziranog turizma u Kaštelima. 

Henrik Šoulavy, dr. med., svojim je gostima, osim mora i sunca, nudio različite sadržaje poput vožnje trabakulima po zaljevu, plivanja, veslanja, gimnastike, vodio goste po Kozjaku sve do crkvice sv. Ivana na Birnju pješice ili na magarcu, zajedno s gostima obilazio je kulturno-povijesne spomenike Kaštela, Splita, Solina i Trogira, nudio dalmatinske specijalitete i domaće vino, osnovao Hrvatsko glazbeno društvo Biranj, dramsku družinu kao i organizirao ljetne maškare.

Pansion je primao goste tijekom cijele godine, a u 19 godina rada ostvario je 50.000 turističkih noćenja. O tome svjedoče fotografije i sačuvana knjiga gostiju. Najbrojniji među gostima bili su Česi, Poljaci, Austrijanci, Mađari te Zagrepčani koji su se odmarali i po nekoliko mjeseci. Gosti su nakon boravka u Kaštelima na razne načine promicali Kaštela u čitavoj Europi, isticali prednosti boravka u ovom kraju, nakon čega su liječnici u Kaštela upućivali oboljele na oporavak i liječenje.

Tiskano je nekoliko informativnih prospekata. Sklop objekata u kojima je otvoren prvi turistički pansion bio je u vlasništvu obitelji Ambrozini koji je kupio 1909. godine Henrik Šoulavy, češki liječnik, i preuredio ga u secesijskom stilu odnosi se na kuću na tri kata, dvije gospodarske kuće i dvorište. U prvoj polovici XVII. stoljeća kaštel je pripadao splitskoj plemićkoj obitelji Tartaglia, a u XIX. stoljeću vlasnik objekata je obitelj Ambrozini. U njemu je otvoren prvi turistički pansion za redovite goste. Sklop objedinjuje trojaku namjenu: obiteljsku vilu u kojoj je stanovao vlasnik, sobe za najam, dvije ambulante za liječenje oboljelih.

1912. godine je dr. med. Šoulavy oko pansiona i uz obalu uredio perivoj i plažu s betonskim lukobranima te zaranavak za sunčanje. Postavio je kabine, ležaljke i druga pomagala za odmor i rekreaciju. Pansion je u tri zgrade raspolagao s 85 soba i s oko 150 kreveta. Posljednji gosti u tom pansionu boravili su 1938. godine.

Prijelazom na organizirani turizam u Kaštelima se formiraju morska kupališta koja postaju lječilišta i mjesta ugodnog boravka. U toj namjeri otvoren je čitav niz pansiona duž kaštelanske obale. Između dvaju svjetskih ratova radilo je dvadesetak pansiona. U vrijeme kad se razvija masovni domaći turizam odmarališnog karaktera i u Kaštelima već  izgrađene  zgrade i pansioni pretvaraju se u tvornička, sindikalna, omladinska i dječja odmarališta.

Prvi hotel 'Palace' izgrađen je između Kaštel Starog i Kaštel Novog na jednom od najljepših položaja rivijere. Gradnja je započela godine 1921. gradnja prvog hotela u vlasništva dr. Petra Kambera. Hotel je svečano otvoren 1928. godine. Dugo godina bio je najreprezentativniji turistički objekat u Kaštelima. U njemu su provodili odmor mnogi poznati i dragi gosti. U samom početku gostovala je operna primadona Milka Trnina. Godine 1932. hotel bilježi posjet Antuna Bauera, zagrebačkog nadbiskupa, i njegova tajnika Alojzija Stepinca.

Razvoj turizma potaknuo je i druge dobrostojeće Kaštelane da ulože svoj kapital. Bartul Poparić je istodobno u Kaštel Novom započeo pravu turističku i ugostiteljsku djelatnost i otvorio hotel s 20 soba i dvoranom s galerijama za održavanje zabava.

U Donjim Kaštelima godine 1936. osnovano je Općinsko kupališno povjereništvo pa je turistička djelatnost još bolje organizirana, a njezina kvaliteta podignuta na višu razinu. Glavna zadaća je promicanje privatnog smještaja i pružanje informacija. Tada su i u Kaštelima tiskani turistički vodiči. 
Razdoblje intenzivnog razvoja turizma započinje nakon Drugog svjetskog rata kad Kaštelani grade nove hotele i restorane. Hotel 'Palace' pretvoren je u hotel B kategorije, tada masovno pristižu stranci a sam hotel postaje okupljalište kaštelanske omladine, društvenog života, kulturnih i sportskih zbivanja. 
1949. godine, od nekoliko prijeratnih privatnih pansiona osnovano je ugostiteljsko poduzeće 'Kozjak'.
1955. godine osnovano je hotelsko-ugostiteljsko poduzeće 'Kaštelanska rivijera'.
Od 1956. do 1962. godine u Kaštelima se osnivaju Turistička društva.

Izgrađeni su novi turistički objekti: 1961. godine u Kaštel Starom izgrađen je restoran 'Plavi Jadran', 1963. godine izgrađen je hotel 'Resnik' paviljonskog tipa, 1965. godine je nadograđen i u vlasništvu 'Kaštelanske rivijere'. 1970. godine dograđeno je novo krilo hotela 'Palace'.