| Žanr | Stručna literatura - Znanje - Učenje - Teorija i povijest književnosti |
| Izdavač | HAZU |
| Prevoditelj | - |
| Vrsta uveza | Meki |
| ISBN13 | 9789531547390 |
| ISBN10 | 9531547394 |
| Godina | 2007 |
| Broj stranica | 286 |
| Format | 24 cm |
| Obavijest |
7,14 knjiga nije dostupna Obavijesti me |
Marin Držić u svakodnevici renesansnog Dubrovnika. Slast tartare (HAZU, 2007.), kako se u podnaslovu objašnjava, zapravo je knjiga o Marinu Držiću u svakodnevnici renesansnog Dubrovnika (mada je to često i knjiga samo o Gradu ili njegovim građanima i na tim stranicama zaboravite da je nekakav Marin Držić također tu negdje iza ugla). Ali krenimo redom. Neobičan naslov, Slast tartare, ne priziva dekameronske naslade u kakvom grčkom bordelu tog doba, već užitak u dubrovačkoj svadbenoj torti, tartari, vrlo često opisivanoj u Držićevim djelima. Naravno, Slavica Stojan će se pobliže dotaći toga što se sve jelo i pilo u Dubrovniku 16. stoljeća, kao i spomenutih dekameronskih naslada, ali i primjerice zabrane pretjerane raskoši u odijevanju i koji su crkveni sveci tada bili u modi. Katarina Brbora