Tomislav Bogdan - Ljubavi razlike : tekstualni subjekt u hrvatskoj ljubavnoj lirici 15. i 16. stoljeća

Ljubavi razlike : tekstualni subjekt u hrvatskoj ljubavnoj lirici 15. i 16. stoljeća
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Teorija i povijest književnosti
Izdavač Disput
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532601428
ISBN10 9532601422
Godina 2012
Broj stranica 339
Format 20 cm
Obavijest 7,97
knjiga nije dostupna Obavijesti me

O hrvatskome ljubavnom pjesništvu 15. i 16. stoljeća, u terminima "petrarkizma" ili "petrarkiranja", u hrvatskoj se književnoj historiografiji razmjerno mnogo pisalo. Međutim, knjiga Tomislava Bogdana taj korpus promatra i analizira na posve nov način. Smatrajući da termin petrarkizam pokriva samo jedan dio ljubavnoga pjesništva navedenih stoljeća i detaljno analizirajući koncepcije ljubavi koje zatječemo u tom korpusu, autor ističe pluralističnost, polidiskurzivnost amorozne lirike hrvatske renesanse, dokazujući da je petrarkizam samo jedna od njezinih sastavnica te da uza nj ravnopravno supostoje i drugačije koncepcije ljubavi (antička hedonistička koncepcija, platonička, semantika dvorske ljubavi itd.). T

ako Bogdanova knjiga o hrvatskim ljubavnim pjesnicima, od onih zastupljenih u Ranjininu zborniku pa sve do Horacija Mažibradića, progovara na posve nov način. Po tome ona u povijesti proučavanja hrvatske renesansne lirike predstavlja apsolutni novum, progovarajući o tipovima ljubavnoga diskurza na mnogo dublji i istančaniji način. Osim što baca posve novo svjetlo na dosad već pomalo otrcan pojam petrarkiranja, ova knjiga donosi i inovativne antropološke spoznaje o individualitetima koji su tu liriku stvarali. Bogdanova knjiga pisana je na temelju suvremenih spoznaja znanosti o književnosti, posebice onih s područja teorije lirike (razmatranja o pojmu lirskoga/tekstualnoga subjekta), kao i na temelju posebno istančanog uvida u analizirani korpus. 

Budući da je opsežan korpus ljubavnog pjesništva 15. i 16. stoljeća jedno od važnijih svjedočanstava o procesima individualizacije i sekularizacije hrvatske ranonovovjekovne književne kulture, Bogdanova analiza toga korpusa, postavljena na inovativnim teorijskim i metodološkim temeljima, od iznimne je važnosti za hrvatsku književnu historiografiju i kulturu uopće.