Zlatan Mrakužić - Književnost eskapizma

Književnost eskapizma
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Teorija i povijest književnosti
Izdavač Hrvatsko filološko društvo
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532960235
ISBN10 9532960236
Godina 2010
Broj stranica 272
Format 20 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

U knjizi je sabrano osam studija u kojima autor pokušava potaknuti zanimanje za žanrovsku književnost. Njegova je nakana, kao što tumači u uvodnome tekstu, predstaviti ponajprije arhetipsku dimenziju tzv. žanrovske književnosti, koja se pokatkad poistovjećuje s književnošću eskapizma i čak trivijalnom književnošću u cjelini, te utvrditi njihovu srodnost s vrstama u kojima je tu arhetipsku dimenziju najlakše prepoznati: s mitom i bajkom.

Jer više nego tzv. visoka književnost, djela žanrovske književnosti predstavljaju arhetipove u njihovom jednostavnijem i jezgrovitijem obliku. U toj čistoj formi, smatra autor, arhetipske slike predstavljaju najbolje ključeve za razumijevanje ljudske prirode. Kad je riječ o žanrovskoj književnosti, o gotskom romanu, vesternu, špijunskom romanu, SF-u itd., može se reći da se u njoj arhetipovi uzajamno kontaminiraju te da se do temeljnih uzoraka valja probiti kroz gomilu kulturne građe, kroz koju ih se može prepoznati.

Opisujući obilježja pojedinih žanrovskih obrazaca autor uzima u obzir i obimnu građu iz svijeta zabave - od filma, televizije do scenskih umjetnosti - te upućuje na evoluciju, značenje i simboliku likova popularne kulture i njihov odnos prema svjetskoj kulturnoj baštini.
Knjiga je iznimno vrijedan prinos proučavanju smisla i statusa tzv. visoke književnosti u uvjetima tehnološkog napretka i otvaranja prostora novim izražajnim sredstvima.

"Književnost eskapizma" namjenjena je studentima humanističkih znanosti, književnicima, novinarima i svim obrazovanijim slojevima koji čitaju ozbiljnu literaturu.