Robert Lomas - Tesla - čovjek koji je izumio 20. stoljeće

Tesla - čovjek koji je izumio 20. stoljeće
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Prirodne znanosti
Izdavač V.B.Z.
Prevoditelj Alma Keser Brozović
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789532015874
ISBN10 9532015876
Godina 2006
Broj stranica 171
Format 24 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 11,93 € (89,89 Kn) Kupi

Bez genijalnih Teslinih izuma (radio, indukcijski motor na izmjeničnu struju, uređaji za bežični prijenos električne energije...) Zemlja uopće ne bi bila blještavo mjesto. Novoprobuđeni interes za Teslu ponukao je i hrvatske nakladnike da o 150-godišnjici njegova rođenja gotovo istovremeno objave nekoliko knjiga o Tesli, od kojih će široj čitalačkoj publici možda najprihvatljivija biti baš ova biografija. 

Kao predavač inženjerskog menadžmenta na Sveučilištu u Bradfordu, Robert Lomas je i vrlo dobar poznavatelj područja Teslina djelovanja. Izmjenjujući dijelove Tesline životne priče i dijelove koji čitatelju približavaju Teslin znanstveni genij, Lomas prati Teslu od ukrcavanja na brod koji će ga odvesti u Ameriku pa do smrti, a između toga nižu se dijelovi "male povijesti ekektriciteta", opisi pojedinih izuma, i njihov nastanak. 

Posebno su zanimljivi dijelovi koji prepričavaju Tesline kontakte s brojnim suvremenicima iz branše (Edison, Westinghouse, Marconi...) koji su ga ne jednom izigrali, pogotovo u financijskom aspektu. No, paradoksalno, možda je tako bilo i bolje, inspirativnije po Teslu, a na sreću čovječanstva.