Milorad Mrakovčić ... et al. - Crvena knjiga slatkovodnih riba Hrvatske

Crvena knjiga slatkovodnih riba Hrvatske
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Prirodne znanosti - Ekologija
Izdavač Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789537169213
ISBN10 9537169219
Godina 2006
Broj stranica 253
Format 23 cm
Obavijest 9,93
knjiga nije dostupna Obavijesti me

U "Crvenoj knjizi slatkovodnih riba" prvi puta su na jednom mjestu sustavno obrađeni svi podaci o našoj slatkovodnoj ihtiofauni. Podrobno je obrađena svaka vrsta s Crvenog popisa, procijenjena je njezina ugroženost prema kriterijima Svjetske udruge za zaštitu prirode, a predložene su i konkretne mjere zaštite.

Knjiga koju predstavljamo izrazito je vrijedan naslov koji nema izravnih veza s akvaristikom, ali je usko vezan uz ekologiju riba i zaštitu okoliša. Mnogo je puta u raspravama akvarista na forumu bilo spomenuto kako smo upoznati s ribama tropskih područja, a kako vrlo slabo poznajemo riblje vrste koje obitavaju na području Republike Hrvatske. Ovo će, dakle, biti literatura za one koji žele proširiti svoja znanja van užih područja akvaristike i upoznati se malo sa stanjem ribljih vrsta u svojoj zemlji. Tim više što knjiga obrađuje one vrste koje su u prirodi ugrožene i kojima treba posvetiti posebnu pažnju kako bi se sačuvale od izumiranja.


Ova je knjiga plod rada znanstvenika i trebala bi se tretirati kao znanstveni rad. Namijenjena je prije svega institucijama Republike Hrvatske koje imaju bilo kakav utjecaj na zaštitu okoliša i vodnog bogatstva naše zemlje, ali isto tako i hrvatskoj javnosti. Brojke koje donosi ova knjiga su sa stajališta zaštite prirode uznemiravajuće. Hrvatska broji oko 150 različitih slatkovodnih ribljih vrsta, od kojih je 17 stenoendema. Po tim podacima, Hrvatska je jedna od ihtiološki najraznolikijih zemalja Europe. Od ukupnog broja vrsta 88 se nalaze na tzv. Crvenom popisu (svjetski popis ugroženih vrsta), 6 vrsta je nestalo s naših vodotoka, a 69 vrsta smatra se ugroženima. Crveni popis je sastavila Svjetska udruga za zaštitu prirode (The World Conservation Union, IUCN), a predložene su i mjere zaštite.