Dada Lerotić, Ivana Vinković Vrček - Što se krije iza E-brojeva? : aditivi u hrani

Što se krije iza E-brojeva? : aditivi u hrani
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Primijenjene znanosti
Izdavač Udruga za demokratsko društvo
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789537006075
ISBN10 9537006077
Godina 2007
Broj stranica 92
Format 21 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Aditivi koji se upotrebljavaju u industrijskoj proizvodnji hrane jesu tvari koje se uobičajeno ne konzumiraju, niti su tipičan sastojak hrane, nego su to tvari određenog kemijskog sastava koje se dodaju namirnicama tijekom proizvodnje, pripreme, obrade, prerade, oblikovanja, pakiranja, transporta i čuvanja hrane. No, da li ujednačavanje kvalitete proizvoda, nastojanje da se ponuda namirnica učini neovisnom o godišnjem dobu, proizvodnja jeftinije hrane i njezino dugotrajno skladištene znači i dobitak za naše zdravlje? 

Zato je ova knjižica koristan vodič za sve one koji žele znati koje i kakve namirnice kupuju / konzumiraju, koje bi aditive trebali izbjegavati i iz kojih razloga. Autorice na sažet način informiraju čitatelje kojim namirnicama je uopće dopušteno dodavanje prehrambenih aditiva a kojima je to zabranjeno, tko i kako regulira upotrebu prehrambenih aditiva i tko jamči njihovu zdrastvenu ispravnost. Pojašnjavaju nam što su to konzervansi, antioksidansi, emulgatori, stabilizatori, tvari za želiranje, regulatori kiselosti, pojačivači okusa, tvari za zaslađivanje... i koja je njihova dopuštena, «zdrava» primjena, a koja nije. Stoga pretežiti dio ove opsegom male ali vrlo poučne knjižice čini popis E-brojeva uz njihovo pobliže određenje, pri čemu su crvenom bojom označeni oni koji su moguće štetni po ljudsko zdravlje.

Dakle, razmislite malo morate li gutati baš sve što vam se nudi, i ako ste u nedoumici – proučite ovu knjižicu. Čitanje deklaracija na proizvodima postat će vam zanimljivom praksom dok se odlučujete što ćete staviti u košaricu (kasnije i u usta) a što ne.