Duško Geić - Vino i vinogradarstvo Trogira tijekom stoljeća

Vino i vinogradarstvo Trogira tijekom stoljeća
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Poljoprivredne znanosti
Izdavač Matica hrvatska
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789537041021
ISBN10 9537041026
Godina 2006
Broj stranica 86
Format 25 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

U dokumentima je malo podataka o vinarstvu u Trogiru. Grožđe se zacijelo prerađivalo kao u rimska doba. Nakon antičkih vremena u našim je krajevima, pa i u Trogiru, tijesak ponovno u uporabi od Srednjeg vijeka. Sastojao se od veće kamene ploče u koju je uklesan žlijeb u obliku kruga. U rupama na ploči utaknuti su stupovi na vrhu povezani gredom kroz koju je prolazilo vreteno tijeska. Drop se omotavao mrežom ili konopom, pred kamenom pločom nalazila se udubina u koju je tekao sok iz tijeska. 
Glas da je dobar vinogradar a loš podrumar prati trogirskog težaka od Srednjeg vijeka do danas. Uz loše podrume i nedostatak znanja o potrebnoj njezi i pažnji, vino iz težačkih konoba nije moglo biti visoke kakvoće. Vrenje vina u dropu trajalo je 15-21 dan, često i duže, pa su vina bila podložna manama i oboljenjima, posebno crna vina koja su prevladavala u Trogiru. Tijekom vrenja nije se uranjao vrh dropa u mast, što treba činiti svaki dan, pa je već u početku vino znalo biti octikavo.
Ako je i ostalo zdravo, zbog loših podruma, loše njege bačava i nenadolijevanja suda, vino se kvarilo dolaskom toplijih dana. Kako se nisu pretakala, vina su znala imati neugodan miris.