Joso Vukelić ... et al. - Šumska staništa i šumske zajednice u Hrvatskoj : nacionalna ekološka mreža

Šumska staništa i šumske zajednice u Hrvatskoj : nacionalna ekološka mreža
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Poljoprivredne znanosti
Izdavač Državni zavod za zaštitu prirode
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789537169428
ISBN10 9537169421
Godina 2008
Broj stranica 263
Format 24 cm
Obavijest 6,35
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Ova knjiga donosi pregled sveukupne šumske vegetacije Hrvatske kroz opis i prikaz rasprostranjenosti svake pojedine šumske zajednice, odnosno šumskog stanišnog tipa prema Nacionalnoj klasifikaciji staništa koja se koristi u zaštiti prirode. Posebnu važnost sa stanovišta zaštite prirode ovoj knjizi daje odabir najznačajnijih lokaliteta za svako šumsko stanište. Radi se o područjima s najvišim stupnjem reprezentativnosti i očuvanosti pojedinih stanišnih tipova koje su autori predložili uključiti u Nacionalnu ekološku mrežu (NEM), odnosno ekološku mrežu Europske unije NATURA 2000.
Državni zavod za zaštitu prirode izradio je prijedlog NATURA 2000 za Hrvatsku, a odabir područja važnih za šumske stanišne tipove temeljio se upravo na podacima koje se iznose u ovoj knjizi. Autori su dodatno za potrebe izrade ekološke mreže detaljno opisali i dokumentirali svaki lokalitet te predložili mjere očuvanja i upravljanja, što je postalo sastavni dio baze podataka o NEM koja se vodi u Državnom zavodu za zaštitu prirode.
"Šumska staništa i šumske zajednice u Hrvatskoj" predstavljaju dugo očekivanu osnovu za sustavnu suradnju između sektora zaštite prirode i šumarstva, a istovremeno vrijedni udžbenik za diplomsku i poslijediplomsku nastavu, kako u šumarstvu, tako i u zaštiti prirode i okoliša.