Zoran Curić, Nikola Glamuzina, Vuk Tvrtko Opačić - Geografija turizma - regionalni pregled

Geografija turizma - regionalni pregled
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Obrazovanje/školstvo - Visokoškolsko obrazovanje
Izdavač Naklada Ljevak
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789533036120
ISBN10 9533036125
Godina 2013
Broj stranica 280
Format 28,7 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Autori su odabirom predmeta istraživanja pokazali izvornost, jer u hrvatskoj znanosti nedostaju djela koja u ovom opsegu i na jednom mjestu daju pregled svih relevantnih turističkih regija i zemalja svijeta. Tekst djela pokazuje kako autori prate ovo specifično interdisciplinarno područje, koje povezuje geografiju i turizam, kao kompleksan gospodarski sustav. Ujedno, izvornost postoji u koncepciji i načinu izlaganja odabranih tema. U knjizi se izlaže turističko-geografska regionalizacija svijeta s obzirom na geografske karakteristike prostora, ali kao glavni kriteriji u regionalizaciji odabrane su sociokulturne karakteristike prostora. Tako autori ističu važnost pripadnosti određenom kulturnom krugu, stupnju turističke razvijenosti i stupnju opće gospodarske razvijenosti prostora, što je od izvanredne važnosti, obzirom na to da je turizam socijalni i kulturni fenomen. Time se djelo potvrđuje kao znatan doprinos području turističke geografije.
Dr. sc. Kristina Bučar, docentica
Sveučilište u Zagrebu, Ekonomski fakultet, Katedra za turizam

Djelo Geografija turizma – regionalni pregled prvi je hrvatski sveučilišni udžbenik u cijelosti posvećen turističko-geografskoj regionalizaciji svijeta. Čitatelju nudi znanstveno utemeljene i relevantne odgovore na pitanja: Što je turistička regija? Kako se provodi turističko-geografska regionalizacija? Koji su ključni procesi u turističkim regijama svijeta? Koje su vodeće turističke regije svijeta, a koje zaostaju? Koje su sličnosti, a koje razlike, u razvoju turizmu i njegovim učincima širom svijeta? Kako se razvijao i koja su ključna geografska obilježja hrvatskoga turizma? Svojim sadržajem, strukturom i metodičkim oblikovanjem znatno će unaprijediti izvođenje nastave iz programa turističke geografije i srodnih sveučilišnih kolegija. 
Dr. sc. Aleksandar Lukić, docent
Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet, Geografski odsjek  

Tekst je podijeljen na četiri poglavlja: Pojam regije i regionalizacija, Turističko--geografska regionalizacija svijeta, Međunarodni turizam u svijetu i Turističke regije svijeta. Izdvojeno je osam velikih turističkih regija: Angloamerika, Latinska Amerika, Australija s Oceanijom, Afrika južno od Sahare, Orijent, Indijski potkontinent, Pacifička Azija i Europa. Tekst je pisan jasno, koncizno i razumljivo. Upotrijebljena terminologija pripada uobičajenom diskursu geografske znanosti u Hrvatskoj. 
Dr. sc. Ivan Zupanc, docent
Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet, Geografski odsjek