Miroslav Gregurek, Neven Vidaković - Bankarsko poslovanje

Bankarsko poslovanje
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Obrazovanje/školstvo - Visokoškolsko obrazovanje
Izdavač Visoko učilište Effectus - visoka škola za financije i pravo
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789535707714
ISBN10 953570771X
Godina 2015
Broj stranica 598
Format 24 cm
Obavijest 13,92
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Knjiga bankarskog poslovanja je pisana kao priručnik za razumijevanje bankarskog poslovanja, ali i kao udžbenik za upoznavanje temeljnih pojmova poslovnog bankarstva. Sastoji se od tri dijela: poslovanje, poslovni potencijal i organizaciju banke. Svaki dio sadrži dodatak za razumijevanje koji demonstrira čimbenike izvan kontrole banke.
U prvom dijelu rasvjetljava se tajnovitost banaka, prikazuje novac kroz funkcije razmjene, obračuni, plaćanja, očuvanja vrijednosti i kreditiranja. Obrađuje se i«šaltersko» poslovanje, bankarske tehnike, neutralne, pasivne i aktivne poslove, te vlastite bankarske poslove. Uz osnovno bankarsko poslovanje knjiga prikazuje i investicijsko bankarstvo, te izdvojeno poslovanje, odnosno eksternalizaciju u izdvojenim trgovačkim društvima. Dodatci obrađuju razvoj bankarstva, platni promet, tehnike i platne sustave, razumijevanje vremenske preferencije i cijene novca, odnosno izračun i kamatne i diskontne stope, te sprečavanje pranja novca. Obrađuju i izračun anuiteta i rate kredita, kreditni registar, realne kamate, cijene dionica, obveznica i derivata, te institucije na tržištu kao HANFA i SKDD. 
Drugi dio knjige prikazuje upravljanje bankarskim poslovanjem i nastoji objasniti strukturu i uvjete vezane za takvo poslovanje. U više poglavlja obrađuju se dobitci  iz bankarskog poslovanja, vrste bankarskih rizika i usklađenost strukture bilance, odnosno kapitalne zahtjeve. Uvjeti poslovanja  osobito se odražavaju u regulativi koju banka mora kontinuirano ispunjavati. Po poglavljima se obrađuje poslovna logika banaka i  planiranje. Obrađeni su kreditni i cjenovni rizici i rizici ročne strukture, operativni rizici, te regulacija tih rizika kroz Baselski sporazum. Struktura je obrađena na temelju bilance  banke, koja se osim strukture iskazuje i regulativu propisanu od centralne banke. Dodatci za razumijevanje obrađuju knjigovodstvo banke, monetarnu politiku određenu od strane HNB čija je posljedica monetarni multiplikator i trošak sredstava banke, te matematičke tehnike optimizacije bilance banke.  
Treći dio knjige je posvećen organizaciji bankarskog poslovanja.  Poglavlja sadrže superviziju, organizaciju i vrste banaka, specijalizacije i diversifikacije banaka. U ovom dijelu dani su dodatci o povijesti  bankarstva u Hrvatskoj, te bankarski sustavi, kao što su anglosaksonski, europski, sustavi zemalja u razvoju i tranziciji, te islamsko bankarstvo.