Boro Mioč, Vesna Pavić, Velimir Sušić - Ovčarstvo

Ovčarstvo
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Medicina/zdravstvo - Veterina
Izdavač Hrvatska mljekarska udruga
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789537472009
ISBN10 9537472000
Godina 2007
Broj stranica 424
Format 25 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Ovce u Hrvatskoj uzgajaju stoljećima. Potvrda njihove nazočnosti na našim prostorima su ovčje kosti pronađene na otocima Hvaru i Svetom Andriji, a datiraju 7 000 godina prije Krista. Svi Južni Slaveni bavili su se ovčarstvom, osobito oni u Dalmaciji. Arheološki nalazi, na danas gotovo opustjelim pašnjacima dinarskih planina, potvrđuju da su Iliri još prije više od dvije tisuće godina na tim lokalitetima imali svoje pastirske kolibe i torove za stoku. Ne tako davno, samo na širem području Dalmacije i otoka, uzgajalo se preko milijun ovaca. Ovca je bila hraniteljica i spasiteljica stanovništva na kamenitim, škrtim i siromašnim područjima. Samo je ona u takvim uvjetima mogla opstati i prehraniti (mesom, mlijekom, sirom i skutom), odjenuti (vunom), obuti (kožom) gospodara i njegovu obitelj, a gnojem "nahraniti" njegov vrt, vinograd i voćnjak. Svugdje u svijetu cjenjeniji su ovčji proizvodi od ovce i ovčara, s tim da je u Hrvatskoj to posebno naglašeno. Ovce su i danas, osobito u pojedinim krajevima kulturološka, kulinarska i turistička atrakcija bez koje su nezamislivi određeni događaji i aktivnosti, osobito različite svečanosti.
Ova knjiga izlazi 60 godina nakon objavljivanja knjige "Ovčarstvo" pokojnog akademika dr. Alberta Ogrizeka, u trenutku nasušne potrebe za literaturom ovakvog sadržaja. Izlazi u vrijeme svekolikih reformi koje nisu zaobišle ni visoko obrazovanje. Stoga je ovaj udžbenik koncipiran tako da bude temeljna literatura za pripremanje ispita iz područja ovčarstva ponajviše studentima Bs studija Agronomskog i srodnih fakulteta, te u određenoj mjeri studentima Ms i doktorskih studija. Dijelom će poslužiti i studentima Veterinarske medicine. Vjerujemo da će biti korisno štivo i stručnjacima, agronomima i veterinarima, koji rade u stočarskoj praksi, osobito djelatnicima Hrvatskog stočarskog centra i Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu.
Uz to, knjiga ja namijenjena i uzgajivačima ovaca - proizvođačima ovčjeg mesa i mlijeka, kao i svima onima koji žele znati nešto više o ovoj izuzetno skromnoj, otpornoj i nadasve korisnoj vrsti domaćih životinja. Rekli smo da hrvatsko ovčarstvo ima tisućljetnu tradiciju, i upravo ovom knjigom želimo odaslati poruku neizostavne potrebe uvažavanja postojeće tradicije, ali i suvremenih znanstvenih i tehnoloških dostignuća u cilju unapređenja ovčarske proizvodnje. Stoga se iskreno nadamo da ćemo barem mali dio svoga znanja ovom knjigom prenijeti na čitatelje, kao i dio velike ljubavi koju autori osjećaju, cijeneći ovce i osobe koje su s njima u posrednom i neposrednom doticaju.
U ime autora:
Prof. dr. sc. Boro Mioč
U Zagrebu o Svetom Anti (13. lipnja) 2007.