Milivoj Boranić - Psihoneuroimunologija

Psihoneuroimunologija
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Medicina/zdravstvo - Medicina
Izdavač Školska knjiga
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789530315747
ISBN10 9530315740
Godina 2008
Broj stranica 277
Format 24,5 cm
Obavijest 7,50
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Psihoneuroimunologija : povezanost imunosustava sa živčanim i endokrinim sustavom

Zbog jedinstva duha i tijela, tjelesne se bolesti odražavaju na psihičkoj razini u obliku bolesničkog ponašanja, i obrnuto – zbivanja u području psihe praćena su fiziološkim, pa i patofiziološkim tjelesnim promjenama. U knjizi se objašnjavaju interakcije duha i tijela na primjeru utjecaja živčanog sustava na imunosne procese – znanstvenog područja koje se posljednjih godina intenzivno istražuje. Opisuju se psihodinamički i neuroendokrini mehanizmi reakcije na stres, neurotransmitorska podloga emocija te utjecaj hormona i neurotransmitora na imunosustav, i obrnuto – utjecaj signalnih molekula imunosustava na živčani sustav.

Prikazan je i utjecaj neuroendokrinih činitelja na neoplastične procese i na kožu. Knjiga je plod zajedničke suradnje desetak uglednih znanstvenika (od psihijatara do biokemičara) koji sudjeluju kao predavači na poslijediplomskim studijima Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Knjiga je namijenjena liječnicima i stručnjacima sličnih profila za potrebe znanstveno-stručnog usavršavanja na poslijediplomskim studijima i tečajevima trajne izobrazbe.