Stribor Marković - Priče iz šume Striborove

Priče iz šume Striborove
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Medicina - Ljekovito bilje
Izdavač Stribor i Drezga
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789534835005
ISBN10 9534835005
Godina 2018
Broj stranica 511
Format 26 cm
Obavijest 34,86
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Knjiga koja je nastala iz čiste znatiželje u želji da u vama probudi znatiželju.

Pet stotina stranica literarne šetnje kroz biljke koje su inspirirale lijekove i navike koje danas poznajemo, kroz otkrića bitnih za našu fiziologiju i važnosti mikroorganizama u našem životu.

Rezultat mojeg višegodišnjeg istraživanja, ali i cjeloživotnog iskustva još od najmlađe dobi u okruženju obitelji Katzler u Karlovcu, pa sve do današnjeg savjetovanja pacijenata. Uključeno je moje profesionalno radno iskustvo, bavljenje aromaterapijom i fitoterapijom, te mikronutricijom.

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.
Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.
Motiv mi je bio i edukacija i borba protiv Dunning-Krugerova efekta, od smrznutih sibirskih virusa i četinjača Kanade do biljaka poput kele i omega-3 kiselina.

Jedna od najvećih redefinicija čovjeka s filozofskog, medicinskog, biološkog i sociološkog aspekta je da čovjek nije samo jedna od vrsta, on je ekološka zajednica, baš kao šuma ili livada.

U knjizi govorim i o prirodnim molekulama koje su inspiracija za nalaženje novih lijekova. Stare legende o biljkama uvijek su odraz ljudskog duha. U njima možemo naći sebe, ali možemo pronaći i biljke koje se i danas koriste kao čajevi. Neki su još popularni, neke je pregazilo vrijeme, ali mudrost priča ostaje.

Knjiga sadrži i tekstove o rijetkim, zanimljivim biljkama koje vrijedi upoznati i otkriti njihova brojna svojstva. Opisujem i lijekove koji djeluju na više molekularnih ciljeva (Multiple target approach) te dolaze na vrata medicine kao budućnost.

U znanstvenom smislu ljekovite biljke doživljavaju pravu poplavu novih saznanja i u godinama koje dolaze puno će toga sjesti na svoje mjesto.
Nisu biljke samo lijek. Njihova puno veća zadaća u današnjem svijetu je preventivna medicina.

Knjiga je ovlaš osobna, koliko i duboko osobna.

“Kao što znamo, postoji određena vrsta lijenog zadovoljstva u nepotrebnoj erudiciji”, napisao je Jorge Luis Borges u Priručniku fantastične zoologije. Danas nam je takva erudicija potrebna.