Vesna Požgaj Hadži, Marija Smolić, Mirjana Benjak - Hrvatski izvana

Hrvatski izvana
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Lingvistika/Jezici
Izdavač Školska knjiga
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789530509993
ISBN10 9530509995
Godina 2007
Broj stranica 185
Format 25 cm
Obavijest 19,13
knjiga nije dostupna Obavijesti me

"...Zašto 'Hrvatski izvana'? Jezik iznutra i izvana dva su pristupa jeziku - izvorni govornik svoj jezik doživljava nekako iznutra, kao dio sebe, a stranac ga vidi izvana, kao novi sustav u koji tek treba proniknuti. Riječ je, dakle, o dva načina gledanja na jezik koji se međusobno isprepliću i nadopunjuju. Naime, pogled izvana pomaže u rješavanju mnogih otvorenih pitanja, ne samo određenog jezika kao stranog već i prvog (materinskog) jezika. 

Pomoću pogleda izvana počinjemo gledati na svoj prvi jezik drukčijim očima - počinjemo tražiti odgovore na pitanja koja su sama po sebi razumljiva, ali u očima stranaca zapravo nisu. Hrvatskom jeziku kao prvom nedostaje pogled izvana, čega mnogi koji se njime bave nisu svjesni. Namjera je ove knjige upravo ponuditi pogled na hrvatski jezik kao strani, izvana, onako kako ga vidimo iz drugih sredina." 
(iz predgovora)


Knjiga je podijeljena u dva dijela. U prvom se dijelu govori o hrvatskom jeziku u svijetu, posebice u Sloveniji (I. Hrvatski u svijetu: Hrvatski na stranim sveučilištima ili želje i snovi jednog lektora, 1. dio: Hrvatski na stranim sveučilištima ili želje i snovi jednog lektora, 2. dio: Serbokroatistika nekad i kroatistika danas: Hrvatski u Sloveniji) , a u drugom o nekim didaktičkim/metodičkim problemima učenja /poučavanja hrvatskog jezika kao stranog (II. Učenje/poučavanje hrvatskog jezika kao stranog: Odnos jezičnog sustava i komunikacije: Jezična norma između sustava i komunikacije – primjer Austrije: Jezična norma između sustava i komunazemi u nastavi hrvatskog jezika kao prvog i stranog: Razumijevanje znanstvenog diskursa u studenata slovenistike).