James Wood - Proza na djelu

Proza na djelu
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Humanistika - Teorija književnosti
Izdavač Naklada Ljevak
Prevoditelj Miloš Đurđević
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789533030142
ISBN10 9533030143
Godina 2008
Broj stranica 206
Format 22 cm
Obavijest 10,13
knjiga nije dostupna Obavijesti me

U ovoj knjizi James Wood nastoji postaviti neka bitna pitanja o umijeću proze. Je li realizam realan? Kako definiramo uspjelu metaforu? Što je lik? Kada raspoznajemo briljantnu upotrebu detalja u prozi? Što je motrište i kako ono funkcionira? Što je naklonost mašte? Zašto nas proza potiče? 

To su stara pitanja, od kojih su neka preispitana u dosadašnjim radovima akademske kritike i književne teorije, no ovaj autor nije siguran da su akademska kritika i književna teorija pružili relevantne odgovore. Stoga će ova knjiga  postaviti teorijska pitanja i na njih dati praktične odgovore. Odnosno, postaviti pitanja kritičara i dati odgovore pisca.

"Ukoliko se u ovoj knjizi nalazi zamašniji argument, on govori o tome da je proza istodobno tvorevina i bliska istini, i da te mogućnosti bez većih poteškoća mogu opstojati zajedno. Stoga sam nastojao potanko prikazati tehniku te tvorevine - kako funkcionira proza - kako bih tu tehniku iznova povezao sa svijetom, kao što je Ruskin htio povezati Tintorettovo djelo s načinom na koji promatramo list. Stoga se poglavlja u ovoj knjizi na neki način urušavaju jedno u drugo, jer je svako motivirano istom estetikom: kada govorim o slobodnom neupravnom stilu, ustvari govorim o motrištu, kada govorim o motrištu, ustvari govorim o percipiranju detalja, kada govorim o detalju, ustvari govorim o liku, a kada govorim o liku, ustvari govorim o 'realnom' i to je ono što je u osnovi moga istraživanja".