Darko Suvin - Preživjeti potop : fantasy, po-robljenje i granična spoznaja

Preživjeti potop : fantasy, po-robljenje i granična spoznaja
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Humanistika - Teorija književnosti
Izdavač Mentor
Prevoditelj Aleksandar Žiljak
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789537113841
ISBN10 9537113841
Godina 2012
Broj stranica 132
Format 20 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Knjiga se sastoji od triju duljih eseja koji promišljaju političku i kritičku narav fantastike u književnosti, a u ovom obliku ne postoji na engleskom jeziku, već ju je Suvin sastavio ekskluzivno za "Ubiq". Knjizi su dodane i Suvinove novije pjesme te pogovor koji sumira teze knjige kao svojevrsnog rada u nastajanju, odnosno Suvinova najnovijeg interesa u proučavanju ne samo znanstvene fantastike, nego i fantasyja. 

"Preživjeti Potop : Fantasy, po-robljenje i granična spoznaja" knjiga je koja se suočava s novom masovnom popularnošću fantasyja i horora i s padom popularnosti znanstvene fantastike te ulazi u konfrontaciju s vremenom totalne komodifikacije (po-robljenja), globalizacije kapitala i profita, krize u društvu koja postaje kriza u svijesti i srcima. Ukoliko SF, tradicionalno definiran preko Suvinove utemeljiteljske teorije kao “književnost spoznajnog očuđenja” koja se kritički konfrontira s empirijskom okolinom čitalaca, gubi populistički zamah, a publika hrli u eskapistički svijet tolkienovskog fantasyja, ima li šanse da i fantasy postane spoznajna literatura, književnost otpora?

U tri eseja knjige ti se problemi razmatraju kroz “živi rad” Marxa, Fouriera, smisao fantasyja i razdiobe u polju fantastične fikcije te izdvojen i presudan opus Ursule K. Le Guin, tj. njezine dvije trilogije o Zemljomorju. Radi se, dakle, o ideološkokritičkom čitanju i borbenom manifestu o fantastičnoj fikciji danas, o odnosu SF-a i fantasyja, o širenju područja borbe, iz pera Darka Suvina, najuglednijega svjetskog teoretičara znanstvene fantastike, tumača književnosti i kulture, esefičara, brechtovca, krležijanca, marksista, pjesnika i mislećeg, zabrinutog intelektualca.

U tom smislu ova je knjižica što kritička dopuna, što revizija nekih oštrih stavova koje je autor iznio o fantasyju u svojoj klasičnoj studiji "Metamorfoze znanstvene fantastike", davne 1979. godine.