Vjera Nižetić - U pustinji El Shatta : o doživljenom i pročitanom

U pustinji El Shatta : o doživljenom i pročitanom
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Humanistika - Povijest
Izdavač Naklada Bošković
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789532630534
ISBN10 9532630538
Godina 2007
Broj stranica 167
Format 21 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Kao sudionik hrvatskog zbjega stanovnika Dalmacije, uglavnom iz Makarskog primorja te s otoka Brača, Šolte, Hvara, Visa, Korčule i poluotoka Pelješca, imam ugodnu dužnost napisati kratki osvrt i dati svoje mišljenje o knjizi Vjere Nižetić Baran-tić. Ona je kao četrnaestogodišnja djevojčica, Bračanka, s oko 30 000 izbjeglica, boravila u logoru El Shatt, na pustinjskom pijesku Sinaja, uz Sueski kanal.
Već u podnaslovu svoje knjige — Jedno sjećanje na pročitano o El Shattu — autorica je iskazala svoj temeljni pristup sjećanjima na boravak u El Shattu. Svoj je rad podijelila u devet poglavlja. U uvodu napominje kako je teškom mukom došla do izvora o temi El Shatta, ali da, na žalost, nije uspjela pronaći knjigu dr. Sergija Machieda Prva vojna misija u Italiji. U pisanju su joj pomogla djela W. Churchilla i britanskog časnika F. W. Deakina, te Dnevnik Vladimira Dedijera, Sjećanja Vladimira Velebita kao i knjiga učiteljice Danice Nole El Shatt.

Iako skromna, ta joj je literatura ipak pomogla da u prvih pet poglavlja rekonstruira povijesna zbivanja tijekom Drugog svjetskog rata, osobito ratna zbivanja na dalmatinskim otocima koja su i uvjetovala zbjeg stanovništva, uglavnom djece i staraca, početkom 1944. u El Shatt.....