Marinko Ogorec - Individualni oklop kroz povijest

Individualni oklop kroz povijest
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Humanistika - Povijest
Izdavač Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo, Odjel Hrvatskih vojnih glasila i izdavaštva,
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789531931472
ISBN10 953193147X
Godina 2015
Broj stranica 120
Format 26 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

kako se od prapovijesti do danas razvijala individualna zaštita vojnika, od štitova do modernih borbenih prsluka, od debelih slojeva životinjskog krzna ili kože do današnjih kompozitnih materijala. Sedam tematskih cjelina bogatih povijesnim pregledima, tehničkim opisima i ostalim pisanim sadržajem, na 120 stranica bogatih slikama, fotografijama i shemama čine nas sretnima i iznimno ponosnima. U sadržaju se, primjerice, mogu naći cjeline Razvoj oklopa u starom vijeku, Oklopi i kacige srednjeg vijeka, Utjecaj vatrenog oružja na daljnji razvoj individualnog oklopa, Suvremena individualna zaštita, Individualna zaštita hrvatskog vojnika... Upravo smo potonjom temom predstavili specifičan hrvatski doprinos individualnoj oklopnoj zaštiti. On nikako nije simboličan, posebno u moderno doba. Naime, ta je zaštita bila itekako aktualna u Domovinskom ratu, iz prijeke se potrebe razvijala do te razine da upravo hrvatske tvrtke, poput Šestan-Buscha, danas proizvode neke od najboljih i najpoznatijih svjetskih sustava zaštite. Čak i cjelina Prilozi, koja se obično rijetko kad čita, u knjizi je prikazana tako da čini sastavni dio glavnog sadržaja.
Što se tiče uredničke i grafičke pripreme, vjerujemo da smo još više podignuli letvicu koju smo postavili svojom prethodnom, vrlo traženom knjigom Razvoj streljačkog naoružanja. Zbog vlastitih profesionalnih načela ne odstupamo od prakse da naše knjige kvalitetom budu na razini poznatih svjetskih knjižnoizdavačkih kuća koje se bave vojnim temama. No, glavna "referencija" nove knjige ipak je njezin autor. Umirovljeni brigadir OSRH i dugogodišnji stručni suradnik Hrvatskog vojnika dr. sc. Marinko Ogorec također je podignuo vlastitu letvicu. Vojni publicist i analitičar, predavač na poznatim hrvatskim visokim učilištima, čovjek sa sveobuhvatnim znanjem iz vojnopovijesnih i vojnostručnih predmeta, za knjigu je proveo duboka istraživanja domaćih i stranih izvora. Tekst brigadira Ogoreca prepoznatljivo je stručan, ali pisan vrlo jasno tako da se tema može približiti i širem krugu čitatelja.
Konačan je rezultat knjiga koju, nadamo se, neće željeti pročitati i imati samo sadašnji i bivši vojnici, nego i ljudi koji se u svojem školovanju ili struci dotiču teme individualne oklopne zaštite, ljubitelji vojne tehnologije i povijesti... Štoviše, željeli smo da i površno prelistavanje knjige privuče na detaljno čitanje i one kojima takav sadržaj nikad nije padao na pamet.

Cjelina Razvoj oklopa u starom vijeku obuhvaća individualnu zaštitu vojnika drevnih civilizacija, oklope i kacige helenskih država, razvoj individualne zaštite u oružanim snagama starog Rima te zaštitu gladijatora.

Oklopi i kacige srednjeg vijeka obuhvaćaju razdoblje križarskih ratova, oklope i kacige islamskih te istočnoeuropskih naroda, dalekoistočnih naroda, drevne Kine, samuraja i Indijskog potkontinenta te europskih naroda među kojima su obrađeni talijanski i gotički puni oklop, maksimilijanski oklop te puni oklop pješaštva.

U cjelini Utjecaj vatrenog oružja na daljnji razvoj individualnog oklopa autor se osvrnuo na povratak vojničkih kaciga i individualnog oklopa te na stvaranje i razvoj pancirne košulje.

Suvremena individualna zaštita obrađuje vojničke kacige i individualni oklop u Drugom svjetskom ratu te uvođenje kompozitnih materijala u zaštitnu opremu vojske, policije i zrakoplovstva.

Cjelina koja će sigurno pobuditi velik interes je Individualna zaštita hrvatskog vojnika. Prikazana je zaštitna oprema hrvatskih vojnika u Domovinskom ratu te proizvodnja zaštitne opreme u Republici Hrvatskoj.