Feđa Vukić - Modernizam u praksi

Modernizam u praksi
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Humanistika - Povijest umjetnosti
Izdavač Meandar Media
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789537355159
ISBN10 9537355152
Godina 2008
Broj stranica 335
Format 20 cm
Obavijest 7,97
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Kako je nastao i što je izvorno značio pojam dizajn u hrvatskom jeziku i kulturi, a što znači danas? Knjiga "Modernizam u praksi" tematizira na teorijskoj i historiografskoj razini fenomen projektiranja materijalnih predmeta i simboličkih značenja za masovnu proizvodnju. To je segment društvene djelatnosti koji se u hrvatskom jeziku i kulturi danas standardno naziva dizajn, a u slovenskom oblikovanje. Ta terminološka dvojnost bila je povod istraživanju u namjeri otkrivanja eventualne razlike u značenju dvije inačice pojma koje referiraju na uglavnom isti sklop metodičkih postupaka. 

Knjiga stoga analizira i prati teorijski diskurs konstrukcije pojma oblikovanje u Hrvatskoj i Sloveniji tijekom pedesetih godina kroz četiri konteksta, a dalje pojavu i inicijalno definiranje pojma dizajn u Hrvatskoj, posebno nakon uvođenja privredne reforme 1964. godine. Kroz pregled stvaranja i historiografskom interpretacijom raspravlja se semantičko polje oba pojma u relaciji s kulturnim i političkim kontekstom. 

U toj se relaciji iscrtava okvir za shvaćanje društvenog aktiviranja modernističkih ideja u praksi ideologijskog društvenog projekta, odnosno pokušava se razjasniti interpretacijski horizont dizajna kao jednog segmenta općeg projekta industrijske modernizacije.