Ivica Šute - Slogom slobodi! : gospodarska sloga 1935-1941.

Slogom slobodi! : gospodarska sloga 1935-1941.
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Gospodarstvo
Izdavač Srednja Europa
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789536979479
ISBN10 9536979470
Godina 2010
Broj stranica 475
Format 24 cm
Obavijest 9,93
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Gospodarska sloga bila je organizacija što ju je Hrvatska seljačka stranka osnovala polovicom tridesetih godina 20. stoljeća, a cilj joj je bio poboljšanje životnih uvjeta seljaštva u Hrvatskoj. U knjizi je prikazano kako je ta važna organizacija nastala i djelovala. Autor daje napomene o preduvjetima njena osnivanja te o organizacijskoj strukturi i djelovanju pojedinih dijelova Gospodarske sloge.


"Kako je već navedeno u samom naslovu knjige, razdoblje kojim je obu­hvaćena analiza organiziranja i rada Gospodarske sloge jest relativno kratko - nepunih šest godina, od srpnja 1935. do travnja 1941. godine. Iako nije riječ o širokom rasponu godina, a još manje o dugotrajnom, više-desetljetnom djelovanju poput, primjerice - po profilu i ciljevima djelovanja sličnih, ali ne istorodnih organizacija (Hrvatski radiša, Napredak, Seljačka slo­ga) - postoji više razloga zbog čega su istraživanja prezentirana u knjizi i zao­kružena spomenutim godinama zaslužila pozornost istraživača. Mnogo se toga značajnog nalazilo unutar djelovanja ove organizacije što ju je činilo osobitom i različitom od ostalih organizacija, a što je bilo određeno specifičnim politič­kim, gospodarskim i socijalnim uvjetima druge polovice 30-ih godina prošlog stoljeća.

Naime, bez obzira na vremenski ograničen period djelovanja, razdoblje od 1935. do 1941. predstavlja najintenzivniji i najodlučniji period u radu Gospodarske sloge u kojem se može pratiti i analizirati uloga i utjecaj koji je ta ekonomska organizacija imala na hrvatskom selu i medu hrvatskim seljaštvom u meduratnom razdoblju. Misli se pritom na vrijeme kada se HSS, proširujući svoju aktivnost i na prosvjetno-kulturna, ekonomska, radnička i druga polja rada pretvara u široki hrvatski nacionalni pokret, nastojeći okupiti oko sebe čitav hrvatski (seljački) narod. 

Budući da je djelatnost Gospodarske sloge bila nužno vezana uz političku stranku iz koje je i proizašla - Hrvatsku seljačku stranku - njena je sudbina nakon 1941, odnosno 1945. bila uvjetovana sudbi­nom same stranke. Nemogućnost djelovanja HSS-a nastupom ustaškog (1941), odnosno komunističkog režima (1945), te potpuno drukčijih političkih i društveno-ekonomskih okolnosti, Gospodarska sloga gubi na važnosti koju je imala prije Drugog svjetskog rata i postupno se gasi. Upravo zbog tih razloga moguće je govoriti o stvarnoj ulozi i svestranim aktivnostima Gospodarske sloge is­ključivo u navedenom periodu, kada se upravo preko nje nastoje primijeniti i realizirati ideje hrvatskog seljačkog pokreta u praksi i u vidu gospodarskog i socijalnog oživljavanja i podizanja hrvatskog sela.

Nadalje, s obzirom na različite terminološke neujednačenosti, kao i na strukturalne i sadržajne promjene koje su nužno utjecale na primjenu i uporabu imena ekonomske organizacije HSS-a, potrebno je već u uvodu upo određena usvojena pravila kojih sam se nastojao pridržavati tijekom Iako je Gospodarska sloga utemeljena u srpnju 1935. godine pod drugim imenom, riječ je o istoj organiziciji s istim ciljevima i, manje više, istom organizacijskom strukturom, pa se s punim pravom može govoriti o počecima djelovanja i kontinuiranom rada te organizacije upravo od sredine 1930-ih godina.

Razdoblje (ne)djelovanja Gospodarske sloge u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i Narodnoj Republici Hrvatskoj, odnosno period od 1941. do 1947. konačnog gašenja organizacije, obrađeni su u završnom dijelu knjige. Opseg tog dijela bio je uvjetovan i pozicijom same Gospodarske sloge u tadašnjin političkim i socio-ekonomskim okvirima.

Jednako tako, smatrao sam potre kraju upozoriti i na obnovu organizacije Gospodarske sloge u okviru Hrvatske seljačke stranke nakon obnove višestranačkog života u Hrvatskoj 1990. godine."