Gianni Vattimo - Transparentno društvo

Transparentno društvo
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Filozofija/Psihologija - Filozofija uma i duha
Izdavač Algoritam
Prevoditelj Nino Raspudić
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532207668
ISBN10 953220766X
Godina 2008
Broj stranica 115
Format 19 cm
Obavijest 6,49
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Talijanski filozof Gianni Vattimo (rođen 1936. godine u Torinu) je jedan od najznačajnijih mislilaca i protagonista suvremene filozofije ne samo u današnjoj Italiji, nego i u svjetskim filozofskim krugovima. U djelu “Transparentno društvo” Gianni Vattimo predstavlja nam vlastita stajališta o postmodernizmu i političkim i kulturnim implikacijama tog doba. 

S ciljem da redefinira postmodernizam kroz ponovno propitivanje i ponovno spajanje s razdobljem koje mu je prethodilo - modernizmom, Vattimo tvrdi kako je postmoderno stanje povezano s evolucijom masovnih medija i rasprostranjenošću sustava komunikacije, u isto vrijeme ne zaboravljajući istražiti utjecaj postmodernizma na suvremenu politiku i kulturu. 

No, Vattimo se suprotstavlja stajalištu kako razvoj društva nužno vodi u prosvjećenije, samosvjesnije i transparentnije društvo, tvrdeći umjesto toga kako ono vodi u raznolikost mišljenja i viđenja što društva čini kompleksnijim, čak - kaotičnijim. Estetika, tvrdi, pruža ključni uvid u postmoderno stanje, i funkcija umjetnosti nije da nam pruži vječne istine o ljudima i ljudskosti, već osjećaj dislociranosti i šoka. 

Od prve do posljednje stranice, knjiga “Transparentno društvo” jest veliki doprinos raspravi o postmodernizmu.