Sri Srimad A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada - Nauka o samospoznaji

Nauka o samospoznaji
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Filozofija/Psihologija - Filozofija uma i duha
Izdavač The Bhaktivedanta Book Trust
Prevoditelj Ankica Franjić
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789536195022
ISBN10 953619502X
Godina 1994
Broj stranica 296
Format 20,5 cm
Obavijest 19,13
knjiga nije dostupna Obavijesti me

U ovoj ćete knjizi otkriti vječno znanje, koje veliki učitelji i mudraci svijeta naučavaju već tisućama godina. “Nauka o samospoznaji” otvara put za razumijevanje našeg pravog ja, prirode i svemira, te Vrhovnog Jastva. Govori nam o mogućnostima ostvarivanja sklada i sreće kroz upoznavanje svoje prave prirode.

Sa začuđujućom jasnoćom i uvjerljivim, jednostavnim riječima, najistaknutiji svjetski učitelj nauke o samospoznaji, Sri Srimad A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, upoznaje nas – kroz intervjue, predavanja i eseje – s tajnama meditacije, reinkarnacije, karme itd. Ova knijga dokazuje koliko je važna nauka o samospoznaji za suvremeni svijet i naš vlastiti život.

“Kao što se Bog ne rađa niti umire, mi, duhovne duše, ne rađamo se niti umiremo, ali pošto mislimo “ja sam ovo tijelo”, smatramo da se rađamo i umiremo. Takvo razmišljanje se naziva maya, ili iluzija, i čim se oslobodimo tog iluzornog poistovjećivanja duše s tijelom, dostižemo nivo zvan brahma-bhuta. Kad osoba spozna aham brahmasmi, “ja nisam ovo tijelo, ja sam duhovna duša, sastvani djelić Vrhovnog Brahmana”, dostiže spoznaju Brahmana. Čim spozna Brahman, postaje sretna.

Zar nije tako? Ako jasno shvatite da se ne rađate i ne umirete, da ste vječni, zar nećete biti sretni? Da, nedvojbeno. Onaj tko je spoznao Brahman, tko je spoznao duhovno, više ne žudi niti jadikuje. Čitav svijet samo žudi i jadikuje. Vi Afrikanci sada žudite da budete kao Europljani i Amerikanci, ali Europljani su izgubili svoju imperiju i sada jadikuju. Tako jedna strana žudi, a druga jadikuje. Slično tome, materijalni život nije ništa drugo do spoj žudnje i jadikovanja. Žudimo za onim što nemamo i jadikujemo za onim što smo izgubili. To je naš materijalni život. Međutim, kad spoznamo da smo Brahman i sastavni djelić Svevišnje Božanske Osoba (Parabrahmana), nadići ćemo tu žudnju i jadikovanje.

Ljudi koji ne vjeruju u dušu nalaze se u najnesretnijem stanju. Ne znaju odakle su došli, niti gdje idu. Znanje o duši je najvažnije znanje, ali o njemu se ne raspravlja ni na jednom sveučilištu. Ali kako je građeno ovo tijelo? Po čemu se mrtvo tijelo razlikuje od živog? Zašto je tijelo živo? U kojem se stanju nalazi tijelo i koja je njegova vrijednost? Danas nitko ne proučava ova pitanja, ali pokret svjesnosti Krišne pokušava obrazovati ljude tako da mogu shvatiti da nisu tijelo, već duhovne duše. Dužnost ljudskog bića se razlikuje od dužnosti mačaka i pasa. To je naša poruka.”