Damir Bjegović - Offshore kompanije i njihova primjena

Offshore kompanije i njihova primjena
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Ekonomske znanosti - Popularna ekonomija
Izdavač Impex S
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789536624003
ISBN10 9536624001
Godina 1998
Broj stranica 216
Format 25 cm
Obavijest 19,19
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Umijeće oporezivanja sastoji se u načinu perušanja guske - dobiti što više perja uz što manje gakanje." (Jean Baptiste Calbert)

Na dvijestotinjak stranica ove korisne knjige - priručnika, autor se potrudio objasniti način kako offshore transakcijama sačuvati što je moguće više perja.

Poduzetnici, iako svjesni da je porez neizbježna stavka u svim kalkulacijama, sasvim opravdano nastoje ga svesti na što je moguće manji iznos, naravno, u okvirima zakona.

Knjiga koju predstavljamo vodič je kroz prašumu poreznih zakonodavstava i svaki iole ozbiljniji gospodarstvenik trebao bi je pažljivo proučiti.

"Žalosna je činjenica što svaki sat brižljivo utrošen na zakonito smanjenje poreza daje veću dobit od istog vremena utrošenog u proizvodnji", u predgovoru knjige piše autor. Ppoznavanje i korištenje "poreznih utočišta", kako se još nazivaju offshore područja, u nas je dosta nepoznato područje, možda i stoga što je literatura koja na pregledan i sistematičan način krči put kroz složenu i katkad zbunjujuću šumu poreznih propisa više nego oskudna.

Nadamo se da neće proći puno vremena da i u Hrvatskoj poduzetnici, ali i pojedinci angažiraju porezne savjetnike, a knjiga "OFFSHORE kompanije i njihova primjena" svakako će im ukazati na zakonom dopuštene mogućnosti smanjenja poreznog opterećenja.

Dva su načina da se smanji porez - izbjegavanje i utaja. Jedan je dopušten, drugi strogo kažnjiv. "OFFSHORE kompanije i njihova primjena" govori o različitosti tih dvaju pojmova, kao i načinima legalnog smanjenja poreza.

Knjiga također pokazuje kako međunarodni porezni sporazumi i poznavanje lokalnih poreznih režima može rezultirati potpunim ili djelomićnim smanjenjem poreza na kapitalnu dobit, poreza na profit, zadržanih poreza na dividende, kamate i tantijeme.

Desetgodišnje međunarodno konzultantsko iskustvo autora pretočeno je u zanimljivo i korisno štivo koje nudi odgovore na pitanja kao što su: što je OFFSHORE, zašto cvatu OFFSHORE financijska središta, koji su najčešće oblici OFFSHORE posla, što se postiže korištenjem OFFSHORE kompanije, kako je registrirati, kako odabrati najpovoljniju jurisdikciju, na što pritom treba obratiti pažnju, kako poslovati preko OFFSHORE kompanije, kako to čine veliki, koje su protumjere i taktika porezne uprave, kako izbjeći zamku.

Posebna je vrijednost ove knjige što progovara o OFFSHORE kompanijama i hrvatskom zakonodavstvu, a tekst je pregledala i odobrila porezna uprava.

Za kraj vrijedi razm