Michael Lewis - Bumerang : putovanja u novi Treći svijet

Bumerang : putovanja u novi Treći svijet
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Ekonomske znanosti - Ekonomija
Izdavač Mate
Prevoditelj Dina Vasić
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532461749
ISBN10 9532461744
Godina 2013
Broj stranica 191
Format 21 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 6,01 € Kupi

Autor u knjizi opisuje dužničku krizu, odnosno izvore krize u Europi i Americi na primjerima Islanda, Grčke, Irske, Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država. Vrlo jednostavno i laiku razumljivo obrazlaže financijski krah država uzrokovanih zaduživanjem - državni dugovi višestruko veći od poreznih prihoda vode državu u bankrot iza čega slijede sve dublji socijalni i ekonomski problemi. Probleme koje opisuje problemi su većine države danas.

Tsunami jeftinih kredita koji se zavrtio Zemljom između 2002. i 2008. godine bio je zapravo mnogo više od običnog financijskog fenomena: bio je poput iskušenja, nudeći čitavim društvima mogućnost da otkriju sve aspekte svojeg pravog karaktera. Grci su željeli pretvoriti svoju zemlju u pinjatu napunjenu novcem i dopustiti što većoj masi ljudi da udara po njoj. Nijemci su željeli biti čak i više njemački; Irci su željeli prestati biti Irci.
Zaštitni znak najprodavanije knjige Michaela Lewisa jest ispričati važnu i složenu priču kroz pretjerano velike likove i toliko nevjerojatno čudne da biste mogli pomisliti da su izmišljeni. (Bili biste u krivu.) Na ovim stranicama upoznajemo genijalnoga monaha koji je shvatio kako izigrati grčki kapitalizam kako bi spasio svoj manastir u propasti; ribolovca na bakalare koji nakon trodnevne obuke postaje trgovac valutama u jednoj islandskoj banci; i irskog graditelja nekretnina toliko ogorčenog na propast svojeg poslovanja da prevali cijelu zemlju kako bi napao irski parlament sa svojom građevinskom opremom.

Istraživanje Michaela Lewisa o balonima izvan naše obale je briljantno, te toliko tragikomično da vodi američkog čitatelja do ugodnog samozadovoljstva: Oh, ti ludi stranci. No, kada se Lewis nemilosrdno osvrne na Kaliforniju i Washington, vidimo da se priča kritički veže s humorom, i razumijemo odbrojavanje koje očekuje i najveću i najpohlepniju dužničku naciju.

Michael Lewis autor je najprodavanijih izdanja knjiga Poker lažljivaca, Moneyball, The Blind  Side i The Big Short. Živi u Berkeleyju u Kaliforniji sa svojom suprugom i troje djece.