John J. Murphy - Tehnička analiza financijskih tržišta - sveobuhvatni vodič za trgovinske metode i njihovu primjenu

Tehnička analiza financijskih tržišta - sveobuhvatni vodič za trgovinske metode i njihovu primjenu
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Ekonomske znanosti - Buisness
Izdavač Masmedia
Prevoditelj Mladen Fruk
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789531575096
ISBN10 9531575096
Godina 2007
Broj stranica 486
Format 23,5 cm
Obavijest 19,93
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Tehnička analiza financijskih tržišta
Tehnička analiza je metoda procjene cjenovnih kretanja dionica koja se ne temelji na fundamentima određene kompanije, već na pregledu povijesnih kretanja cijena i volumena trgovanja pojedine dionice

Što je to tehnička analiza i kako se ona primjenjuje u analizi ročnica i dionica? Prema mišljenju mnogih, svojevrsna 'biblija' na tom području, knjiga Tehnička analiza financijskih tržišta autora Johna J. Murphyja rasvjetljava elemente tehničke analize. Uz najnovija otkrića s područja kompjutorske tehnologije, govori i o primjeni tehničke analize na različite trgovinske instrumente i indikatore, te o konstrukciji grafikona i međutržišnoj analizi, a sadrži i mnoštvo praktičnih primjera. 

Ova je knjiga novo i prošireno izdanje Murphyjeva klasika Technical Analysis of the Futures Markets, najopsežnije, a u isto vrijeme i jednostavne knjige o pojmu tehničke analize i njezinoj primjeni na tržištima ročnica. John J. Murphy u potpunosti ju je izmijenio i dopunio, te je proširio njezin opseg na sva financijska tržišta. Tehnička analiza financijskih tržišta sadrži nove tehnike grafičkog prikazivanja, kao i velik broj najnovijih dostignuća na tom području. Poseban je naglasak na tržištu dionica, uključeno je na stotine novih ilustracija, a dodana su i tri potpuno nova poglavlja. Uz to, opsežno je prikazan razvoj trgovinskih sustava, napredni tehnički pokazatelji, te noviji oblici prikazivanja podataka, kao što je tržišno profiliranje.

Tehnička analiza je metoda procjene cjenovnih kretanja dionica koja se ne temelji na fundamentima određene kompanije, već na pregledu povijesnih kretanja cijena i volumena trgovanja pojedine dionice. Glavni zadatak tehničke analize je pokušati očitati pravila ponašanja cijene u prošlosti te shodno tomu rano identificirati moguća kretanja u budućnosti. 

U Uvodu ove knjige, Murphy iznosi sljedeću definiciju: "Tehnička analiza proučava tržišna kretanja, primarno korištenjem grafikona, u svrhu predviđanja budućih cjenovnih trendova." Pojam 'tržišna kretanja' uključuje tri glavna izvora informacija dostupna tehničaru – cijenu, obujam trgovine i kamate. (Kamate se koriste samo kod ročnica i opcija.) Pojam 'cjenovna kretanja', koji se često koristi, čini se preuskim jer većina tehničara uključuje obujam trgovine i kamate kao integralni dio tržišne analize. 

Tri su pretpostavke na kojima se temelji tehnički pristup:
1. Tržišna kretanja uzimaju u obzir sve dostupne informacije.
2. Cijene slijede trendove.
3. Povijest se ponavlja.