Peter S. Rose, Sylvia C. Hudgins - Upravljanje bankama i financijske usluge

Upravljanje bankama i financijske usluge
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Ekonomija
Izdavač Mate d.o.o.
Prevoditelj Grupa prevoditelja
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532462241
ISBN10 9532462244
Godina 2015
Broj stranica 950
Format 26 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 210,00 Kn Kupi

Dok ova knjiga ulazi u svoje osmo izdanje, svijet kakvog poznajemo mijenja se ubrzano i, u nekim slučajevima, prijeteće. Financijska poduzeća i usluge koje ona nude postaju sve više internacionalizirana i većina pružatelja financijskih usluga raste svojom veličinom i složeno

Udžbenik Upravljanje bankama i financijske usluge daje analizu širokog spektra financijskih usluga i institucija, bilo da su one među divovima ili među manjim pružateljima. Oblikovan je tako da pomogne svim razinama čitatelja, od studenata ili iskusnog menadžera tj. bankara razviti i usavršiti upravljačke vještine te da im pomogne da se suoče sa zamršenim problemima poput rizika, regulacije, tehnologije i konkurencije, koje bankari i menadžeri drugih financijskih usluga vide kao svoje najveće sadašnje i buduće izazove.

U osmom izdanju raspravlja se o velikim promjenama i događajima koji danas iznova oblikuju bankarske i financijske usluge. Među ključnim događajima i najnovijim trendovima u tekstu pojavljuju se:

Nova razmatranja o naporu američke i stranih vlada da „izvuku” sektor financijskih institucija koristeći oruđa koja uključuju:
kupnju „loše” imovine
podizanje pokrivenosti depozita osiguranjem
opskrbu kapitalom kako bi se apsorbirali često ogromni financijski gubitci koje proživljavaju mnoge banke i drugi pružatelji financijskih usluga
jačanje regulatorne moći ključnih državnih agencija.
Prošireni pogled na etiku u financijskom sektoru s više primjera nedavnih etičkih dilema.
Detaljan pogled na američku središnju banku, Sustav federalnih rezervi, kako se uspješno nosila s terorističkim napadima 11. rujna, te kako je smirila zabrinuto tržište stambenih kredita usred oslabljenog gospodarstva.
Pogled na krizu hipotekarnog tržišta i njen utjecaj na uvjete na financijskom tržištu i gospodarstvo.
Analiza investicijske banke Bear Stearns i drugih poduzeća (kao što je Countrywide Mortgage) koja su bila žrtve posljednje kreditne krize 2001. – 2008. te ponovno pokazala da su čak i najveće financijske institucije podložne pogreškama: u ovom slučaju obilno trgujući na tržištu drugorazrednih hipotekarnih kredita.
Povećano prepoznavanje mnogih (i sve većih) vrsti rizika koje okružuju financijski sustav i prijete mu te objašnjenje kako se rizik može mjeriti i kako se njime može upravljati.
Istraživanje novih financijskih instrumenata i njihova utjecaja, uključujući opcijske hipotekarne kredite, povjereničke prioritetne vrijednosne papire, fondove kojima se trguje na burzi i zadužnices rasponom.
Kratki sadržaj:

Uvod u bankarstvo i financijske usluge
Financijski izvještaji i uspješnost financijskih poduzeća
Tehnike upravljanja rizicima i zaštite od rizika
Upravljanje investicijskim portfeljima i likvidnosnim pozicijama financijskih poduzeća
Upravljanje izvorima sredstava za financijsko poduzeće
Kreditiranje poduzeća i potrošača
Upravljanje budućnošću na globalnom tržištu