Željko Rohatinski - Ogledi u realnom vremenu (2000.-2014.)

Ogledi u realnom vremenu (2000.-2014.)
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Ekonomija
Izdavač Eph Magazini D.O.O.
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789533381657
ISBN10 9533381655
Godina 2015
Broj stranica 187
Format 23 cm
Prodajna cijena (Vrlo dobro stanje) 5,63 € Kupi

Opis

Rijetko koja tema pobuđuje toliki interes javnosti kao što su monetarna politika i rad središnje banke. O potezima i odlukama središnje banke ovise ne samo stabilnost cijena i stabilnost financijskog sustava, nego i kretanje brojnih drugih ekonomskih varijabla s dosezima utjecaja na poslovanje poduzetnika i svakodnevni život građana. Knjiga Željka Rohatinskog objašnjava okolnosti koje su u danom momentu odredile ponašanje i karakter monetarne politike, bile razlog postupanja na određeni način ili bile faktor ograničenja djelotvornosti određenih

mjera. Bez namjere da se stvari dodatno uljepšavaju ili izostavi osvrt na kritike upućene nositeljima monetarne politike, knjiga kronološki oslikava obilježja hrvatske ekonomije u posljednjih petnaest godina, tijekom kojih je kroz dva šestogodišnja mandata guvernera (srpanj 2000. – srpanj 2012.) sam autor bio taj koji aktivno sudjeluje u donošenju odluka središnje banke i preuzima odgovornost za sve dobre i loše poteze. Kroz autorove tekstove koji datiraju od 2000. do 2014.

godine, vidljiva su pravovremena upozorenja na rizike devastacije ukupne strukture hrvatske ekonomije i socijalne strukture društva, dok se s druge strane - posebno s aspekta izvršne vlasti i nositelja fiskalne politike - nije ništa poduzimalo „da se ta struktura počne ozbiljnije mijenjati“. Knjiga ima značajan doprinos ekonomskoj misli u Hrvatskoj, poticaj je za daljnja istraživanja i predstavlja korisno štivo za široki spektar financijskih profesionalaca te nositelje aktualnih i budućih ekonomskih politika pred kojima su izazovi adekvatnog postupanja u danim okolnostima, umjesto ponavljanja povijesti ranijih pogrešaka.