Oliver Blanchard - Makroekonomija

Makroekonomija
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Ekonomija
Izdavač Mate
Prevoditelj Ana Martinis, Josip Funda
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789532461329
ISBN10 9532461329
Godina 2011
Broj stranica 640
Format 26 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 308,70 Kn Kupi

NAJPOZNATIJI SVJETSKI UDŽBENIK IZ MAKROEKONOMIJE!

Ono što makroekonomiju čini uzbudljivom jest važnost koju daje svjetskim zbivanjima; od uvođenja eura u Zapadnoj Europi, velikog američkog deficita tekućeg računa do ekonomskog uspona Kine. Ti događaji – i mnogi drugi – opisani su u ovoj knjizi, i to ne u obliku zabilješke pri dnu stranice, već u glavnom tekstu ili u iscrpnim okvirima knjige.

Kratki sadržaj:
OSNOVE:
- Uvod (Putovanje oko svijeta, Putovanje knjigom)
- Kratki rok (Tržište dobara, Financijska tržišta, Tržište dobara i financijska tržišta: model IS-LM)
- Srednji rok (Tržište rada, Sva tržišta promatrana zajedno: model AS-AD, Prirodna stopa nezaposlenosti i Phillipsova krivulja, Inflacija, gospodarska aktivnost i nominalni rast novca)
- Dugi rok (Činjenice o rastu, Štednja, akumulacija kapitala i proizvodnja)
- Tehnološki napredak i rast (kratki, srednji i dugi rok)
PROŠIRENJA:
- Očekivanja (Očekivanja: osnovni alati, Financijska tržišta i očekivanja, Očekivanja, Osobna potrošnja i investicije, Očekivanja, Proizvodnja i ekonomska politika)
- Otvoreno gospodarstvo (Otvorenost na tržištu dobara i na financijskim tržištima, Tržište dobara u otvorenom gospodarstvu, Proizvodnja, kamatna stopa i devizni tečaj, Tečajni režimi)
- POREMEĆAJI (Depresije i krize, Visoka inflacija)
- Povratak ekonomskoj politici (Treba li ograničiti nositelje politike?, Sažetak monetarne politike, Sažetak fiskalne politike, Završna riječ: priča o makroekonomiji)
- Globalna kriza

O. Blanchard, profesor na MIT-ju, ovom je knjigom u potpunosti ispunio svoje ciljeve: približio je čitatelju najnovija makroekonomska zbivanja i cjelovit uvid u makroekonomiju. Zbog toga, ova knjiga slovi kao vrhunski udžbenik za obrazovanje na svom području. Makroekonomija je nezaobilazno štivo za studente koji moraju produbiti svoje razumijevanje suvremenih ekonomskih procesa, već isto tako i sjajno štivo za sve obrazovne laike koji žele razumjeti svijet oko sebe iz perspektive vrhunskog stručnjaka za makroekonomska pitanja.