Oliver Blanchard - Makroekonomija

Makroekonomija
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Ekonomija
Izdavač Mate
Prevoditelj Ana Martinis, Josip Funda
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789532461329
ISBN10 9532461329
Godina 2011
Broj stranica 640
Format 26 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 9,39 € Kupi

NAJPOZNATIJI SVJETSKI UDŽBENIK IZ MAKROEKONOMIJE!

Ono što makroekonomiju čini uzbudljivom jest važnost koju daje svjetskim zbivanjima; od uvođenja eura u Zapadnoj Europi, velikog američkog deficita tekućeg računa do ekonomskog uspona Kine. Ti događaji – i mnogi drugi – opisani su u ovoj knjizi, i to ne u obliku zabilješke pri dnu stranice, već u glavnom tekstu ili u iscrpnim okvirima knjige.

Kratki sadržaj:
OSNOVE:
- Uvod (Putovanje oko svijeta, Putovanje knjigom)
- Kratki rok (Tržište dobara, Financijska tržišta, Tržište dobara i financijska tržišta: model IS-LM)
- Srednji rok (Tržište rada, Sva tržišta promatrana zajedno: model AS-AD, Prirodna stopa nezaposlenosti i Phillipsova krivulja, Inflacija, gospodarska aktivnost i nominalni rast novca)
- Dugi rok (Činjenice o rastu, Štednja, akumulacija kapitala i proizvodnja)
- Tehnološki napredak i rast (kratki, srednji i dugi rok)
PROŠIRENJA:
- Očekivanja (Očekivanja: osnovni alati, Financijska tržišta i očekivanja, Očekivanja, Osobna potrošnja i investicije, Očekivanja, Proizvodnja i ekonomska politika)
- Otvoreno gospodarstvo (Otvorenost na tržištu dobara i na financijskim tržištima, Tržište dobara u otvorenom gospodarstvu, Proizvodnja, kamatna stopa i devizni tečaj, Tečajni režimi)
- POREMEĆAJI (Depresije i krize, Visoka inflacija)
- Povratak ekonomskoj politici (Treba li ograničiti nositelje politike?, Sažetak monetarne politike, Sažetak fiskalne politike, Završna riječ: priča o makroekonomiji)
- Globalna kriza

O. Blanchard, profesor na MIT-ju, ovom je knjigom u potpunosti ispunio svoje ciljeve: približio je čitatelju najnovija makroekonomska zbivanja i cjelovit uvid u makroekonomiju. Zbog toga, ova knjiga slovi kao vrhunski udžbenik za obrazovanje na svom području. Makroekonomija je nezaobilazno štivo za studente koji moraju produbiti svoje razumijevanje suvremenih ekonomskih procesa, već isto tako i sjajno štivo za sve obrazovne laike koji žele razumjeti svijet oko sebe iz perspektive vrhunskog stručnjaka za makroekonomska pitanja.