Velimir Srića - Život kao igra

Život kao igra
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Ekonomija
Izdavač Algoritam
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789532208542
ISBN10 9532208542
Godina 2009
Broj stranica 178
Format 25 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

"Prema riječima samog autora ""ova je knjiga prije svega napisana zbog moje četvero djece. Trudio sam se biti prisutan u njihovu odgoju, voleći ih, igrajući se s njima, izmišljajući priče prije spavanja, podržavajući, usmjeravajući, pomažući im da odrastu i nađu svoje mjesto pod suncem.

Svako od njih u nekoj mi je fazi života postavilo pitanje na koje nisam znao odgovoriti: Zašto živimo? Koji je smisao našeg postojanja? Mogao sam ih tješiti religijskim idejama, citirati filozofe, nabacivati fraze uličnih mudraca. No ja sam agnostik, filozofiju smatram nerazumljivim tumačenjem nerješivih problema i ne vjerujem onima koji misle da sve znaju.

Najbolje što sam mogao bilo je prepričati im crtani film u kojem profesor Baltazar, želeći pomoći mladom sugrađaninu, iz svojeg čarobnog automata ""iscijedi"" knjigu njegova životnog uspjeha. Kad ovaj otvori knjigu, začuđeno je pogleda i reče Baltazaru: Ali stranice su potpuno prazne. Tako je, odgovori pametni profesor, knjigu svojeg životnog uspjeha svatko mora ispisati sam.""

 

Za Sriću je, dakle, smisao života i ispisati svoju knjigu uspjeha koju ćeš s radošću čitati kad ostariš. Stoga njegova knjiga sadrži niz ""mentalnih modela"" koje je prikupio, osmislio, isprobao i koristio kroz vlastitu poslovnu i životnu praksu kao profesor menadžmenta u Hrvatskoj, SAD-u, Sloveniji, Bosni i Hercegovini te Kini, kao ministar u hrvatskoj vladi, direktor konzultantske kuće, član nadzornog odbora regionalne tvrtke, nestranački predsjednik parlamenta hrvatskog glavnog grada, kao otac, muž i prijatelj, autor pedesetak knjiga...

""Život kao igra"" zanimljivo je štivo iz pera autora koji je, baš kao i mnogi drugi, ""bio sretan i nesretan, uspješan i neuspješan, koji je pobjeđivao i bivao poražen, koji je dugo tražio način na koji je vrijedno, ugodno i djelotvorno živjeti"", i koji je svoju dobitnu životnu formulu očito i pronašao."