Robert D. Atkinson i Stephen J. Ezel - Ekonomika inovacija : utrka za globalnu prednost

Ekonomika inovacija : utrka za globalnu prednost
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Ekonomija - Popularna ekonomija
Izdavač Mate
Prevoditelj Miljenko Šimić
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532462210
ISBN10 953246221X
Godina 2014
Broj stranica 445
Format 23,5 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 5,27 € Kupi

U tijeku je nova utrka za globalnu ekonomsku prednost. Zahtjevna je to utrka u kojoj će samo najinovativnije nacije pobijediti. No, dok mnoge od njih stavljaju potporu tehnologiji i inovaciji u samo središte svoje ekonomske politike, Sjedinjene Države nemaju suvislu ekonomsku politiku te ih, kao rezultat toga, svi pretječu. Znači li to kraj „američkog stoljeća"?

U svome hitnom pozivu na buđenje Atkinson i Ezell, naširoko cijenjeni ekonomski mislioci, opisuju temeljne sile koje ubrzano preoblikuju globalnu ekonomiju - sile koje pogoduju onim nacijama koje su snažno predane inovaciji, od laboratorija i učionice pa do tvorničkog pogona i globalnih tržišta. Ako Sjedinjene Države ne ubrzaju korak i ne usredotoče se na ponovno uspostavljanje svoje uloge inovacijskog vođe, njihova će ekonomija vjerojatno dovesti do nižeg životnog standarda i suočit će se s trajnim nedostatkom konkurentnosti u budućnosti.

Autori naglašavaju da je slaba inovacijska ekonomika Amerike bila glavni čimbenik koji je pridonio Velikoj recesiji i sad usporava oporavak te zemlje. Objašnjavaju kako vodeći američki učenjaci i ekonomisti ignoriraju povijesnu ekonomsku transformaciju koja se zbiva i ne uspijevaju shvatiti da Sjedinjenim Državama treba prava inovacijska politika.

Atkinson i Ezell analiziraju što čine i razvijene zemlje i one u razvoju kako bi poticale ekonomski rast kroz inovaciju, pri čemu je dio toga dobar i progresivan, no veći je dio merkantilistički i protekcionistički. Zatim predlažu detaljan, pragmatičan plan politike i političku autokartu koje bi Amerika trebala slijediti kako bi ponovno uspostavila svoju globalnu inovacijsku prednost do 2020. godine, a istodobno i preuredila globalni inovacijski sustav kako bi se maksimalno povećale koristi od inovacije za ljude diljem svijeta.

„Atkinson i Ezell podastiru nam sveobuhvatan vodič na putu k inovacijama, u kojem objašnjavaju njihov učinak na ekonomski napredak. Ako vam je stalo do inovacije, tada doista trebate pročitati ovu knjigu.”
J. Rattner, tehnički direktor korporacije Intel

„Rob Atkinson i Stephen Ezell vrlo uvjerljivo analiziraju uzroke dugoročnog strukturalnog slabljenja Amerike, pružajući uz to vrlo čitljiv uvid u proces topljenja naše prednosti u inovacijama. Predstavljaju važan plan za učenje iz iskustava drugih zemalja, ali i za nadilaženje prepreka kako bi naš inovacijski sustav postao snažniji i globalno konkurentniji.”
W. C. Shih, Harvard Business School

„Bilo je vrlo poticajno čitati Ekonomiku inovacija. Autori su temeljito objasnili vrlo širok opseg problematike inovacije te razloge zbog kojih su SAD i sve druge nacije suočene s izazovima u svojim nastojanjima za pokretanje uspješne inovacijske politike. Popis osam „I” izvrstan je sažetak opsežnih tema koje su odreda ključne za uspješnu inovacijsku politiku. Doista sam uživao dok sam se čitanjem ove knjige upoznavao s temeljitim studijama u koje su se autori upustili te zaključcima do kojih su došli, da bih se na koncu posve složio s njima.”
V. Saarnivaara, CEO, Tekes finska agencija za financiranje razvoja tehnologije i inovacija

Kratki sadržaj: 
Utrka za globalnu inovacijsku prednost
Objašnjenje ekonomskog pada SAD-a
Učenje od krivih učitelja: Pouke iz industrijskog propadanja Velike Britanije
Zbog čega mnogi odbijaju uvidjeti strukturalni ekonomski pad SAD-a?
Što su inovacija i politika inovacija i zašto su važne?
Oblikovanje inovacijske politike kako bi se mogla dobiti utrka
Varanje kao način pobjeđivanja u utrci: Inovacijski merkantilizam kao omiljena strategija
Pobjeda u utrci za inovacijsku prednost uz pomoć osam „I” inovacijske politike
Zbog čega nemamo više inovacija i inovacijske politike? 
Mogu li nacije nadvladati prepreke na putu inovacija? 
Stvaranje snažnog globalnog inovacijskog sustav

R. D. Atkinson osnivač je i predsjednik Zaklade za informacijsku tehnologiju i inovaciju (ITIF) u Washingtonu, DC. Često savjetuje državne, nacionalne i međunarodne tvorce politika, a Obamina ga je administracija postavila u Savjetodavni odbor za nacionalnu strategiju inovacije i konkurentnosti.

S. J. Ezell viši je analitičar u ITIF-u te upravlja njegovim radom na politikama vezanim uz znanost i tehnologiju, istraživanje i razvoj, trgovinu i proizvodnju.