Slavko Kulić - Neoliberalizam kao socijaldarvinizam - rat za dominaciju ili za bolji svijet

Neoliberalizam kao socijaldarvinizam - rat za dominaciju ili za bolji svijet
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Društvo & društvene znanosti
Izdavač Prometej
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789536460403
ISBN10 9536460408
Godina 2004
Broj stranica 261
Format 21 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Zapadni je liberalizam mutirao u neoliberalizam koji danas proizvodi nasilje nad drugim kulturama, narodima i državama, dok istodobno zapadni model ustrojavanja svijeta diktira i determinira procese globalizacije, privatizacije i tranzicije.

Slavko Kulić u knjizi, u ulozi angažiranog inelektualca analizira, propituje i razobličuje globalne procese u svijetu znanosti, kulture, ekonomije i politike. Autor kritizirajući globalne fenomene, istovremeno lucidno analizira hrvatsku zbilju, probleme i izazove Hrvatske u suvremenom svijetu.

Anglosaksonski, zapadni liberalizam mutirao je u neoliberalizam koji danas proizvodi nasilje nad drugim kulturama (i narodima), državama (i pojedincima). Zapadni model ustrojavanja svijeta diktira i determinira procese globalizacije, akulturacije, privatizacije i tranzicije... Svijet živi u strahu od nasilja i poretka moći. Umjesto ukorjenjivanja morala u ljudsku vrstu modernom svijetu nudi se iskorjenjivanje etike iz mišljenja i ponašanja.

Ugroženi su sloboda i demokracija. U Hrvatskoj i svijetu sve je manje temeljnih pretpostavki za opstanak i razvoj — piše autor u predgovoru.
O tim činjenicama i procesima znanstvenici uglavnom šute. Rijetki o tome glasno govore i kritički pišu.