Nives Tomašević, Miha Kovač - Knjiga, tranzicija, iluzija

Knjiga, tranzicija, iluzija
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Društvo & društvene znanosti
Izdavač Naklada Ljevak
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789533030654
ISBN10 9533030658
Godina 2009
Broj stranica 218
Format 24 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Knjiga napisana iz pera dugogodišnjih urednika, djelatnika u izdavaštvu, donosi neposredna iskustva i spoznaje o nakladništvu u doba tranzicije.  

U središtu interesa uredničkoga dvojca Nives Tomašević i Mihe Kovača nalazi se sudbina knjige pred izazovima novih medija i globalnoga tržišta. Autori se bave sudionicima u proizvodnji fenomena knjige, od autora i autorskih prava do urednika i čitatelja, osvrću se  na tranziciju u hrvatskim i slovenskim izdavačkim divovima. Knjiga promatra fenomen „knjige“ kao proizvod nakladničke industrije u suvremenim tranzicijskim procesima te daje uvid utjecaja globalnog tržišta na tranziciju u percepciji kulture, kao i samog izdavaštva. 

Uz pregled nakladništva u Hrvatskoj i Sloveniji, autori nakladništva ovih dviju zemalja uspoređuju s izdavaštvom u Velikoj Britaniji i Americi. Upozoravaju i na nove trendove u nakladništvu, prije svega na izazove oblikovane u elektroničkoj knjizi, ali i na utjecaj prodora kineske tiskarske industrije na europsko i svjetsko tržište. 

U posebnom poglavlju autori donose značajke „knjige“ kao kulturnoga kapitala, te na razloge koji čitatelje upućuju čitanju. Posebno se osvrću na „lijepu književnost“ i njezinu korelaciju s književnom ponudom i promocijom.

Tekstovi u knjizi "Knjiga, Tranzicija, Iluzija" upozoravaju na estetske, književnopovijesne i napose kulturne vrijednosti koje objedinjuje „knjiga“ kao kulturno dobro, ali istodobno i na stajalište čitatelja te ograničenja i odlike izdavačke industrije u tranziciji. Autori upućuju na načine kojima nakladništvo u doba tranzicije može očuvati razliku između knjige kao kulturnoga kapitala u doslovnom smislu riječi i knjige kao kulturnoga kapitala (kulturnoga dobra) u simboličkom smislu. Upozoravaju kako od prvoga značenja knjige kao doslovnoga kapitala nakladnik živi, a od knjige kao simboličnoga kapitala živi kultura i njezin prepoznatljiv identifikacijski sustav. Poznavanje i njegovanje ove razlike ishodišna je točka mogućnosti i odgovornosti nakladničke politike, posebice u kulturi kakva je hrvatska. 

"Knjiga, Tranzicija, Iluzija" je novum po svome predmetu – temi knjige i njezinoj sudbini, te će zasigurno pobuditi interes kod studentske populacije, u stručnim krugovima, koja žele doznati je li iluzija - knjiga ili tranzicija, ili je iluzija ono što knjigu održava čak i za tranzicije i zbog čega će knjiga ostati kulturnim dobrom...