Timothy Wilson - Preusmjeravanje : sitni ispravci, trajne promjene

Preusmjeravanje : sitni ispravci, trajne promjene
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Društvo & društvene znanosti - Sociologija
Izdavač Algoritam
Prevoditelj Snježana Ercegovac
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789533166131
ISBN10 9533166134
Godina 2014
Broj stranica 268
Format 24 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 11,28 € Kupi

Što biste učinili kad bismo vam rekli kako postoji čarobna tableta od koje ćete biti sretniji, postati boljim roditeljem, riješiti problematično ponašanje svog tinejdžera, smanjiti rasne predrasude i premostiti ponor obrazovnih postignuća? Priznajemo, takva tableta ne postoji, no zato postoji znanstveni pristup nazvan osmišljavanje priča, koji sve to može postići. Djeluje po principu preusmjeravanja priča koje govorimo (o) sebi i svijetu koji nas okružuje, sa suptilnim uputama koje vode do trajne promjene.

U knjizi "Preusmjeravanje" svjetski poznati psiholog Timothy Wilson pokazuje kako djeluje osmišljavanje priča i kako se njime možete koristiti u svakodnevnom životu, a da odbacite pritom pritisak da se promijenite.

Još jedna iznenađujuća novost jest da mnogi postojeći pristupi, od industrije za samopomoć, do programa koji govore o štetnosti uzimanja alkohola i droga, uopće ne djeluju. Većina ih nije primjereno testirana, a neki će vam i ozbiljno naškoditi. Postoje, primjerice, programi koji nenamjerno unesrećuju ljude, povećavaju stopu zločina, kao i tinejdžersku trudnoću, pa čak i uzrokuju prijevremene smrtne slučajeve. Iz razloga što, jednostavno, nisu uspjeli preusmjeriti ljudske priče na zdrave načine.

"Preusmjeravanje" demonstrira moć koju male promjene mogu imati na našu percepciju sebe i svijeta oko nas. Da se poslužimo riječima Davida G. Myersa: “Dosjetljivošću i mudrošću, Wilson nam pokazuje kako da sebe poštedimo bezvrijednih intervencija, mislimo pametnije i živimo bolje.”