Grupa autora - Obavještajna praksa i demokratski nadzor: Praktični pogled

Obavještajna praksa i demokratski nadzor: Praktični pogled
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Društvo & društvene znanosti - Sociologija
Izdavač Prudens consilium
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789539548818
ISBN10 9539548810
Godina 2006
Broj stranica 136
Format 24 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Razvoj liberalno-demokratske države postavlja političku državu kao servis civilnom društvu na području ostvarivanja sigurnosti i time istovremeno umanjuje mogućnost pretvaranja moći države u izvor ugroženosti civilnog društva. Postojanje različitih izvora ugrožavanja sigurnosti čovjeka, njegove okoline i suvremenog društva otvara niz pitanja, od kojih je središnje: na koji način organizirati sustav sigurnosti koji će jamčiti sigurnost državi, svakom pojedincu i društvu u cjelini, a da se time ne ograničavaju njihove slobode? 

U samoj prirodi suvremene države postoji opasnost da pojedini njezini dijelovi (vojska, obavještajno-sigurnosne službe) pri izvršavanju svojih zadaća ugrožavaju slobode i prava građana. Spomenutu dvojnu ulogu (država jamči sigurnost, ali može biti i izvor ugrožavanja) suvremene države rješavaju na različite načine. Postoje različiti modeli organiziranja sustava koji jamči sigurnost pojedincima i suvremenim državama, što je rezultat različitog povijesnog, političkog, gospodarskog i kulturnog razvoja. 

Problematika organiziranja i funkcioniranja sigurnosnog sustava izuzetno je složena, dobrim dijelom i stoga što se njegovo djelovanje odvija u velikoj mjeri skriveno od javnosti. Tajnost je konstitutivni element sigurnosnih službi i glavno obilježje njihova rada. Tajnost je jedan od razloga nedostatka znanstvenih istraživanja sigurnosnih službi, odnosno smanjene mogućnosti za uvid javnosti u njihov rad. Stoga se pitanje nadzora sigurnosnih službi pojavljuje kao jedan od središnjih problema s kojim se suočavaju moderne demokratske države.(...)

Međutim, treba napomenuti kako je za funkcioniranje i djelovanje sigurnosnih službi odgovorna država i kako na međunarodnoj razini ne postoje modeli organizacije koji bi se preporučivali. Postoje tek pokušaji da se demokratske države upute u nužne standarde koje bi trebalo poštivati u organizaciji sigurnosno-obavještajnog sustava. 

Ovaj priručnik donosi najvažnije od tih standarda koji su poslužili mnogim konsolidiranim demokracijama, ali i tranzicijskim državama, za oblikovanje sustava koji neće ugrožavati prava i slobode vlastitih građana i koji će svoj posao obavljati u okviru određenom ustavom i zakonima. Dokumenti koji se ovdje stavljaju na uvid javnosti zasigurno će pripomoći civilnom društvu, ali i državnoj vlasti, u spoznavanju složenosti organizacije i nadzora sigurnosno-obavještajnog sustava.
prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila