Saša Petar, Bono Marjanović, Mate Laušić - Jeste li još uvijek sigurni da ste sigurni?

Jeste li još uvijek sigurni da ste sigurni?
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Društvo & društvene znanosti - Sociologija
Izdavač Mozaik knjiga
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789531402361
ISBN10 9531402361
Godina 2008
Broj stranica 251
Format 24 cm
Obavijest 6,96
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Kako ne postati žrtva terorističkog akta, kriminalnog čina i djelovanja pojedinca ili skupine? Kako ne postati žrtva u vlastitom domu, na putovanju, na odmoru? Kako zaštititi sigurnost svojega radnog mjesta, ustanove u kojoj radite ili koju vodite? Kako ne postati žrtva, nego protivnik onima koji prijete i ugrožavaju nas same, našu obitelj ili zajednicu u kojoj živimo i radimo? 

Autori se bave potpuno novim područjem - područjem sigurnosne kulture - koje je malo ili slabo zastupljeno u izdavačkim programima. Knjiga obiluje mnoštvom jednostavnih primjera i ilustracija iz svakodnevnog života kroz koje se prelamaju različita motrišta i rješavanja problema sigurnosti.


Svijest o sigurnosti, bilo osobnoj, bilo globalnoj, u današnje je vrijeme u znatnom zaostajanju za zbivanjima koja nas u jednom trenutku mogu staviti u samo središte aktualnosti trenutka i tek tada sami sebi dajemo odgovor na ovo pitanje. Sigurnosna kultura prvenstveno znači kako prepoznati prijetnju i ugrozu i kako im se primjereno suprotstaviti.

Sigurnosna kultura, kao i bilo koja kultura, nešto je što se postupno stječe i prerasta u svakodnevnu životnu naviku. U tom stjecanju sigurnosne kulture ne smije postojati presija, nego se ona mora ostvarivati kroz oblike, metodiku i taktiku edukacije kako ne bi došlo do paranoičnog ponašanja pojedinaca, koje pak, na drugi način, ugrožava duševni mir i psihičku stabilnost ostalih.

Prijetnja i ugroza ne mora samo dolaziti od ciljanih terorističkih akcija, kriminalnih čina i djelovanja skupina i pojedinaca. I slučajne akcidentne situacije u kojima se nađe pojedinac, određena društvena skupina ili zajednica mogu imati iste ili slične posljedice.

Svijest o samozaštitnom ponašanju, svijest o prijetnjama i opasnostima svakodnevnog života nešto je što se mora stjecati kroz kućni odgoj, školovanje, radnu sredinu i stalno nadograđivati, jer je dinamika promjena u društvu i našem okruženju, pa i samoj prirodi, svakodnevna i stalna.