Blanche Ebbutt - Nemojte za žene

Nemojte za žene
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Društvo & društvene znanosti - Psihologija
Izdavač Profil International
Prevoditelj Jelena Pepelnik
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789531209243
ISBN10 9531209243
Godina 2008
Broj stranica 76
Format 12 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Uoči Prvog svjetskog rata, iskusna britanska supruga i domaćica Blanche Ebbutt napisala je dvije knjižice uputa kojih bi se trebali pridržavati mlade žene i mladi muževi.

Knjižice nisu zaboravljene, iako su promjene koje su uslijedile u 20. stoljeću - ratovi, seksualna revolucija i emancipacija žena - donekle potisnule savjete pisane u osvit industrijske revolucije, kada su žene kod kuće dočekivale muškarce koji su se vraćali s posla.

Danas, nakon muškaraca s Marsa i žena s Venere, savjeti promišljene britanske supruge iz 1913. godine ponovno postaju aktualni. Pokazalo je to i reizdanje objavljeno u Velikoj Britaniji prošle godine, koje je izbilo na vrhove top-lista i postalo nezaobilazan znak pažnje mladencima za dan vjenčanja. Razlog su brojni svevremenski savjeti, koji podsjećaju da pristojnost i brižnost upućena partneru možda nisu razlog za sklapanje braka, ali sigurno mogu pridonijeti njegovoj trajnosti.

Jedan od vječnih "Nemojte...“ za muževe glasi: "Nemojte se svađati sa svojom suprugom. Ona se neće svađati ako se vi ne svađate. Prljavština ostavlja trag, baš kao i riječi izgovorene u ljutnji.“ A za žene: "Nemojte očekivati kako će muž vas učiniti sretnom, a da ćete vi pritom biti potpuno pasivni. Potrudite se da vi njega usrećite i tako ćete i sami biti sretni.“