Ljiljana Filipović - Scenariji kože

Scenariji kože
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Društvene znanosti
Izdavač Izdanja Antibarbarus
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532491210
ISBN10 953249121X
Godina 2012
Broj stranica 141
Format 20 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Iz perspektive pogleda, dodira, opisa, glasa "Scenariji kože" nastoje analizirati kako se u interakciji filozofije i psihoanalize razotkrivaju pojmovi i situacije suvremenog života. Pogled nekog vladajućeg društvenog, a time i političkog je selektor. Scenarist je koji ispisuje svoje tragove na koži drugoga. I na svojoj. Neumitna je to interakcija. Otkriva poruku naklonosti. Ili potisnutog neprijateljstva. Daleko je od nevine suzdržanosti.

Bojazni i nemiri suvremenog čovjeka nadišli su strahove da fotografija može oduzeti dušu, ali ne i tjeskobu od moguće krađe memorije. Socijalne zaraze brisanja memorije. Kako vjerovati znakovima sjećanja koje i sami fabricirate za buduće generacije? Lice je postalo političkim marketingom, umjetničko djelo photoshopa, no jasno je da je to uklanjanje bora, brisanje memorije, uništavanje povijesti. Sakrivanja otisaka važnog i neprocjenjivog iskustva. Jednom zanijekana prošlost sklona se zlokobno poigrati s budućnošću.

Tekstovi preko mapiranja kože, ocrtavanja privatne i javne povijesti, lica kao ekspresije čovjekove osobnosti, modelirane i pogledom Drugog, vode do često fantazmatskih scenarija tumačenja i razrješenja umreženosti osobnih i javnih situacija. Koje se spoznaje tek fragmentarno.