Ivica Filipović - Revizija

Revizija
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Društvene znanosti
Izdavač Sinergija - nakladništvo
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789536895380
ISBN10 9536895382
Godina 2009
Broj stranica 222
Format 24 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 6,76 € Kupi

Revizija je još uvijek mlada struka u Republici Hrvatskoj. Za razliku od razvijenih tržišnih gospodarstava u kojima ona već odavno zauzima pripadajuće joj mjesto, u nas se tek pojavljuje krajem prošlog stoljeća. Zašto uopće postoji potreba za revizijom, pitanje je koje se često postavlja.

Ako bilo koji poslovni subjekt želi funkcionirati i egzistirati na poslovnoj sceni, neminovno je upućen na suradnju s poslovnim partnerima. Pri tome se podrazumijeva kako upravljačke strukture, i ne samo one, trebaju uz ostalo znati čitati i razumjeti financijske izvještaje jednako svojih kao i drugih poslovnih subjekata. I što je posebno važno, treba postojati određeno uvjerenje prema kojemu upravo ti financijski izvještaji prikazuju istinito i objektivno stanje nekoga poslovnog subjekta -poslovnog partnera.

Upravo za osiguravanje neophodne vjerodostojnosti tih financijskih izvještaja služi revizija. Knjiga je prvenstveno namijenjena studentima, ali i svima onima koje zanima revizijska profesija. Naglasak je na eksternoj reviziji koja se fokusira na financijske izvještaje trgovačkih društava. Obrađene teme u knjizi sustavno su prikazane. Na početku se definira revizija i objašnjava njezino značenje.

Nakon toga slijedi klasifikacija revizije te uvod u internu i državnu reviziju. Razrada eksterne revizije, kojoj je posvećen najveći dio knjige, počinje s pregledom njezina zakonskog okvira u Republici Hrvatskoj. U nastavku se navode temeljna polazišta obavljanja revizije -značajnost, revizijski rizik i dokazi, te obrađuju sve faze aktivnosti eksterne revizije.

Poslije prikazanih faza revizijskog procesa objašnjena je uloga eksterne revizije u korporativnom upravljanju. Naposljetku su obrađene posebne revizije koje se provode prema odredbama Zakona o trgovačkim društvima.