Žanr | Stručna literatura - Znanje - Učenje - Društvene znanosti |
Izdavač | Institut za etnologiju i folkloristiku |
Prevoditelj | - |
Vrsta uveza | Meki |
ISBN13 | 9789538089053 |
ISBN10 | 9538089057 |
Godina | 2017 |
Broj stranica | 199 |
Format | 21 cm |
Prodajna cijena (Odlično stanje) | 10,22 € Kupi |
Pozicionirajući svoj znanstveni interes unutar kulturnoantropoloških i etnoloških istraživanja prehrane, autorica Jelena Ivanišević ovim rukopisom istražuje žanrovsku raznovrsnost kulinarskih i gastronomskih tekstova, kojima pristupa kao novom književnom i publicističkom fenomenu u Hrvatskoj: tradiciji pisanja o hrani. Smjestivši svoje analitičko iščitavanje kulinarskih i gastronomskih tekstova između trenutno dominantne istraživačke platforme prehrambenih studija, što objedinjuje pristupe različitih znanstvenih disciplina, te književnopovijesnog razumijevanja određenog književnog fenomena, autorica uspijeva opisati nastanak i razvoj onoga što danas razumijevamo pod kulinarskom književnošću. […] Argumentirano i suvereno dokazala je uspostavu novog književnog žanra – gastronomske književnosti i ostvarila vrhunac interesa za kulinarske i gastronomske narative.
dr. sc. Jadranka Grbić Jakopović
U suvremenu prehrambenu problematiku spadaju i strahovi što proizlaze iz sve veće artificijelnosti hrane te pripadajućih aktivnosti koje ih prate. U posljednjih dvadesetak godina to će uroditi literarizacijom kuharskih tekstova, redukcijom njihove utilitarnosti u korist narativnosti. Priča potiskuje recept prema svom rubu, margini na kojoj je nekoć stajala u ulozi poučnog komentara. […] O literarnoj gastronomiji u nas se vrlo malo pisalo iako je došlo do eksplozije tekstova pa autoričina iščitavanja tog fenomena smatram velikim doprinosom i putokazom ne samo književnim kritičarima već i sociolozima, kulturnim antropolozima, povjesničarima, nutricionistima.
dr. sc. Nives Rittig Beljak