Snježana Zrinjan - Hrvatski na državnoj maturi : šk. god. 2012./13.

Hrvatski na državnoj maturi : šk. god. 2012./13.
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Državna matura - Priprema za maturu
Izdavač Alfa
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532974096
ISBN10 9532974091
Godina 2012
Broj stranica 250
Format 28 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Hrvatski na državnoj maturi namijenjen je učenicima koji žele polagati višu i osnovnu razinu državne mature. Sastoji se od dva dijela: sadržaja iz književnosti i sadržaja iz hrvatskoga jezika. Priručnik je usklađen s Ispitnim katalogom iz Hrvatskoga jezika za državnu maturu šk. god. 2012./13., a djela koja su propisana za pisanje eseja na višoj i na osnovnoj razini posebno su označena.
Koncepcija priručnika temelji se na obradi ulomaka najznačajnijih djela svjetske i hrvatske književnosti sa svim relevantnim podacima o djelu uključujući pitanja prema kojima učenici uvježbavaju pisanje eseja i odgovaranje na zadatke višestrukog izbora na državnoj maturi. Nakon ulomka i najvažnijih činjenica o djelu slijedi ponavljanje književnoga razdoblja kojem ulomak, odnosno djelo pripada sa svim značajnim podacima o predstavnicima i njihovim djelima.
Drugi dio priručnika čini pregled pravopisnih i gramatičkih pravila te sadržaja iz leksikologije i povijesti jezika.
Navedene sadržaje prate zadaci za provjeru znanja na kojima učenici provjeravaju usvojenost svoga znanja.
U okviru priručnika osmišljena je i slikovna periodizacija hrvatske i svjetske književnosti koja će učenicima olakšati učenje značajnih pisaca, njihovih djela te obilježja i trajanja književnopovijesnih razdoblja.
Novost priručnika jest i u tome što on sadrži zaporku koja korisniku omogućuje pristup dodatnim sadržajima na internetu (www.hrvatski.alfa.hr). Tu se nalaze zadaci za provjeru znanja koji korisniku odmah daju povratnu informaciju o postotku riješenih zadataka te audiovizualni materijali koji će mu omogućiti lakše svladavanje određenih sadržaja.