Pavo Caput ... et al. - Dubrovački sir : Konavle - Župa - Primorje - Pelješac

Dubrovački sir : Konavle - Župa - Primorje - Pelješac
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Biotehničke znanosti
Izdavač Celeber
Prevoditelj -
Vrsta uveza Nepoznato
ISBN13 9789536825400
ISBN10 9536825406
Godina 2003
Broj stranica 38
Format 21 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

"U višestoljetnoj tradiciji seljaka dubrovačkog kraja je proizvodnja ovčjeg sira. Zbog svojih specifičnosti dobio je neformalan naziv dubrovački sir odnosno 'sir iz ulja'. Jedinu brošuru o ovom siru izdala je Stanica za južne kulture Dubrovnik, 1989. godine. Urednik je angažirao kao autore stručnjake s Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu (lit. 3), koji su na temelju spoznaja i vlastitih istraživanja napisali korisno štivo o dubrovačkom siru. Suvremena proizvodnja mlijeka i interes potrošača bitno su promijenjeni. Stari način proizvodnje sira je neizvediv zbog niza razloga. Mi smo pokušali istražiti sadašnje stanje u primarnoj proizvodnji mlijeka i primjerene tehnološke postupke u proizvodnji osuvremenjenog tipa dubrovačkog sira. Knjižicu posvećujemo proizvođačima dubrovačkog sira u seljačkim domovima i malim obrtničkim siranama, sa željom da ostanu dosljedni razumjeti i razvijati tradiciju hrvatskog domaćeg proizvoda." (Uvod) (JČ)