Stašo Forenbaher & Timothy Kaiser - Spila Nakovana : ilirsko svetište na Pelješcu

Spila Nakovana : ilirsko svetište na Pelješcu
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Arheologija
Izdavač V.B.Z.
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789532012224
ISBN10 9532012222
Godina 2003
Broj stranica 138
Format 22 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Knjiga govori o otkriću i istraživanju ilirskog svetišta iz vremena helenizma, te donosi prve interpretacije tog nesvakidašnjeg arheološkog nalazišta.
Svetište u Spili kod Nakovane otkriveno je slučajno, prilikom rutinskih arheoloških istraživanja, u ljetu 1999. godine. Zbog sigurnosti tog rijetkog i iznimno dobro očuvanog nalazišta, otkriće je držano u tajnosti sve do iduće jeseni. U međuvremenu su provedena opsežna arheološka istraživanja koja su dala neobično vrijedne i efektne rezultate.
Osim nekoliko vrlo kratkih prethodnih izvještaja u stručnoj literaturi, ova je knjiga prvi cjeloviti prikaz tijeka i rezultata istraživanja, i to u obliku pristupačnom širokom čitateljstvu.
Knjiga je namijenjena svima onima koje zanima drevna prošlost Jadrana. Ilirsko svetište u Spili čini njenu okosnicu, no priču o svetištu proširena je na niz općenitih tema vezanih uz vrijeme kada je svetište bilo u funkciji, kao i uz prirodu i svakodnevicu samih arheoloških istraživanja. Tako cilj knjige nije samo predstaviti javnosti jedno zanimljivo arheološko otkriće, već i iskoristiti tu priliku da se na pristupačan način dočara što je zapravo arheologija i približi davno vrijeme kojem je svetište pripadalo.