Issa : povijesno-arheološki vodič

Issa : povijesno-arheološki vodič
Žanr Stručna literatura - Znanje - Učenje - Arheologija
Izdavač -
Prevoditelj -
Vrsta uveza Meki
ISBN13 9789537174026
ISBN10 9537174026
Godina 2004
Broj stranica 48
Format 21 cm
Obavijest knjiga nije dostupna Obavijesti me

Viški ogranak Matice hrvatske u suradnji s splitskim Arheološkim muzejom izdao je knjižicu Issa, povijesno-arheološki vodič. Premda opsegom nevelika (48 bogato ilustriranih stranica u boji maloga formata) Issa donosi vrijednu građu koja svjedoči o važnim ostacima koje je prošlost ostavila današnjim naraštajima na tom dalmatinskom otoku. 
Vodič je podijeljen u tri dijela. U prvom Čargo daje povijesni pregled antičke Isse. Premda prvi tragovi života na Visu potječu još iz brončanoga doba, prvi veći nalazi, kameni grobovi i gradine te keramički i metalni predmeti koji svjedoče o materijalnoj kulturi tadašnjih stanovnika potječu iz prve polovice prvoga tisućljeća, kada je na Jadranu u trgovačkom i vojnom smislu vladalo ilirsko pleme Liburna. Liburnska moć oslabit će tek u drugoj polovici prvoga tisućljeća nakon što Grci 734. pr. Kr. kod Krfa poraze Liburne i započnu s osnivanjem kolonija na Jadranu. Grčka prisutnost na Visu prema dostupnu arheološkom materijalu može se pratiti još od 6. stoljeća pr. Kr. Povjesničari se još ne mogu složiti oko godine osnutka grčke kolonije na Visu te na današnjim i budućim generacijama ostaje da sustavnim arheološkim istraživanjima potvrde ili odbace mišljenje poznatog arheologa Grge Novaka prema kojem je to bilo 397. pr. Kr. Antička je Issa bila najveća grčka kolonija u Hrvatskoj i stoga i danas pruža najviše mogućnosti za proučavanje grčke prisutnosti na hrvatskom prostoru. Nakon Grka i razdoblja u kojem je bila samostalni polis, Issa dolazi pod vlast Rima. U razdoblju kasne antike grad se polako gubi u povijesnim vrelima i njegovo značenje opada, a u 10. stoljeću Mleci su nakon odbijanja plaćanja danka hrvatskome knezu za slobodnu plovidbu napali Issu i u ropstvo odveli nekoliko građana. Nakon tog se događaja više ne spominje život u gradu. 
Druga cjelina Vodiča (Spomenici), predstavlja ostatke antičkih zidina, termi, luke, trijema, teatra i nekropola, koji svjedoče o sjaju nekadašnje Isse, kao i starokršćansku crkvicu sv. Jurja. U trećoj cjelini Vodiča predstavljena je arheološka zbirka Issa, područna zbirka splitskoga Arheološkog muzeja koja je izložena u Gospinoj batariji, austrijskoj tvrđavi u viškoj luci. Zbirka se sastoji od triju cjelina: hidroarheološke zbirke, izložbe Ususret zavičajnom muzeju otoka Visa i zbirke helenističkih spomenika u kojoj pozornost privlači najpoznatiji viški antički artefakt - brončana glava božice Artemide s kraja 4. ili početka 3. stoljeća pr. Kr. 
Vodič je prvobino objavljen na stranicama „Hrvatske zore“, časopisa viškog ogranka Matice hrvatske sa svrhom da učenicima viških škola pruži informacije i olakša učenje o najranijoj povijesti njihova grada. Neznatno izmijenjen, taj je tekst sada dostupan i u zasebnoj knjižici, što će mnogobrojnim turistima omogućiti da bolje upoznaju višku prošlost i olakšati im obilazak viške spomeničke cjeline, na što će ih zasigurno potaknuti i informativan i zanimljivo pisan tekst.