Srećko Horvat, ur. - Značenje Magreba

Značenje Magreba
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost
Izdavač Fraktura
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789532662184
ISBN10 9532662189
Godina 2011
Broj stranica 192
Format 21 cm
Prodajna cijena (Odlično stanje) 6,76 € Kupi

Još uvijek je teško reći koje je točno značenje Magreba, ali jedno je već i sada sigurno: samospaljivanje mladića u Tunisu pokrenulo je niz narodnih pobuna koje se poput plime šire Sjevernom Afrikom i Bliskim istokom, pokazujući što je to prava borba za demokraciju. S druge strane Zapad već desetljećima propovijeda nužnost uvođenja "demokracije" diljem svijeta, a ujedno čini sve kako bi njen razvoj onemogućio, pa čak i tako što neskriveno podržava diktatorske režime.

I dok su mnogi vjerovali kako se u Magrebu radi tek o spontanom i neorganiziranom revoltu koji će se brzo ugasiti, ustrajnost arapskih naroda ukazuje na promjenu koja bi mogla probuditi i uspavani europski kontinent. Za razliku od svjetske diplomacije i geostrateških kalkulacija, kojima je glavna briga da se očuva status quo, vodeći intelektualci današnjice - od Slavoja Žižeka i Alaina Badioua preko Antonija Negrija i Tariqa Alija do Samira Amina i Noama Chomskog - u knjizi "Značenje Magreba" reagiraju na događaje koji samo na prvi pogled nisu povezani i s nama. 

Kroz niz britkih i nerijetko energičnih reakcija, pa i internih neslaganja i polemika, "Značenje Magreba" pruža uvid u promjene koje nedvojbeno markiraju početak jedne nove ere.