Roman Dobrzynski - Zamenhofova ulica

Zamenhofova ulica
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost
Izdavač Sveučilišna knjižara
Prevoditelj Domagoj Vidović
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789537015190
ISBN10 953701519X
Godina 2005
Broj stranica 256
Format 23 cm
Prodajna cijena (Dobro stanje) 28,00 Kn Kupi

Prezime Zamenhof je izvorno njemačko. Zašto su poljski Židovi imali njemačka imena?
To je posljedica konačnog raspada Plemenitaške republike godine 1795., nakon čega se Pruska proširila na istok. Židovi koji su živjeli u samostalnim zajednicama obično nisu imali prezimena. Pruski upravni aparat poduzeo je prisilno podržavljenje svih stanovnika, što nije bilo moguće s ljudima bez prezimena. Tako je otpočela kampanja davanja imena.
Stoljeće i pol kasnije, imena nametnuta od strane pruskih činovnika olakšala su posao zloglasnim nacističkim dužnosnicima.
Poznato je daje u to vrijeme u Varšavi Ernst Hoffmann, slavni glazbenik i pisac, zauzimao visoki položaj u pruskom činovničkom aparatu. Nadahnut njegovim djelima Jacgues Offenbach je skladao operu "Hoffmanno-ve priče," a Pjotr lljič Čajkovski balet "Orašar", Je li i Hoffmann sudjelovao u kampanji davanja imena?
Sudjelovao je, itekako. Ljudi koji su čekali u dugom redu ulazili su jedan za drugim u njegovu sobu da bi dobili ime koje bi on u hipu izmislio. Diktirao je službeniku riječi koje su mu slučajno padale na pamet. Englez Norman Davies, mjerodavni stručnjak za poljsku povijest, navodio je zabavne pričice o Hoffmannovom djelovanju. Pouzdano se zna da ste u slučaju ulaska u ured prije objeda dobivali tužna, a nakon objeda vesela imena. Ako je ime imalo ikakve veze s ribom, to je značilo da je činovnik Hoffmann jeo ribu, što se obično događalo petkom. Za ružnog jesenjeg vremena riskirali ste da vam se nadjene ime Kieseweter. Kada je sjalo sunce, imali ste prigodu dobiti ime Himmelblau ili Sonnenfeld.