Ivan Lovrenović - Unutarnja zemlja : kratki pregled kulturne povijesti Bosne i Hercegovine

Unutarnja zemlja : kratki pregled kulturne povijesti Bosne i Hercegovine
Žanr Publicistika - Politika - Popularna znanost
Izdavač Synopsis
Prevoditelj -
Vrsta uveza Tvrdi
ISBN13 9789537035440
ISBN10 9537035441
Godina 2015
Broj stranica 312
Format 21 cm
Obavijest 7,97
knjiga nije dostupna Obavijesti me

Generalna teza koja se Ivanu Lovrenoviću nadaje nakon retrospektive od dvije i pol tisuće godina bosanske kulture, za nacionaliste je nepodnošljiva: da Hrvati, Srbi, bosanski Muslimani i sefardski Židovi najveći dio vremena nisu znali kako da medu sobom prave razliku, nego su kao grupe koje se mogu razlikovati stvarali zajedničku kulturu.

Kratki pregled kulturne povijesti Bosne i Hercegovine više je od jednostavne povijesne ili etnološke rasprave. To je dragocjena i učena rekonstrukcija kako se jedna zemlja modelirala, kako je kroz koegzistenciju stvorila svoju političku, vjersku i kulturnu fizionomiju, od po-
četaka do našeg doba.

Bosna i Hercegovina je za većinu Europejaca bila terra incognita. Tom neznanju suprotstavio se sada Ivan Lovrenović svojom knjigom koja uključuje i najnovija zbivanja. U svojoj odličnoj i s mnogo ljubavi ilustriranoj kulturnoj povijesti Ivan Lovrenović opisuje nastajanje identiteta te "najkompliciranije zemlje Europe". Prava atrakcija knjige je analiza odnosa između triju velikih kultura i jedne, zajedničke pučke kulture.